• Állandó mandulagyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kérném tanácsát. 5 és fél éves kisfiam állandó mandulagyulladással küszködik. Novembertől minden hónapban volt neki gennyes mandulagyulladása, ami néha hőemelkedéssel jár, most lázzal. Minden alkalommal nagyon csúnyán köhög, de nem fájdítja a torkát. Jó étvágyú még ilyenkor is, jó kedéjű (nagyon eleven), igazából nem látszik betegnek, leszámítva a "rotyogós" köhögést. Mandulaműtétet javasol a gyerekorvosunk, viszont nekem egy gégész azt mondta, hogy nagyon indokolt esetben veszik csak ki 6 év alatt. Rettegek ettől a műtéttől, szívem szerint húznám-halasztanám, hátha kinövi. Van rá esélye??? Egy dolog aggaszt még ezen kívűl, hogy olvastam neten, hogy a leukémia tünete lehet, hogy duzzadtak a mandulák (nekünk óriási), illetve, hogy állandóan fertőzést szed össze. Bevérzésről is olvastam, mint tünet, de az mit takar pontosan? Apró hajszálereket vélek a gyerkőcön felfedezni, ez az? Amúgy ez az idei tanév ilyen beteges nálunk, előtte alig-alig volt beteg a gyermekem. Az utóbbi másfél hónapban óvodába se vittem, de itthon is megbetegedett a mandulája. Kérném válaszát, mert nagyon aggódom! Köszönöm szépen előre is! Tisztelettel: Szegediné K. Tünde

        Dr. Horváth Tamás válasza a mandulagyulladás témában

        Tisztelt Hölgyem! Igen, 6 éves kor alatt elsősorban csak légzési-alvási problémák esetén vesszük már csak ki a torokmandulákat. Egyébként ez az amerikai ajánlás, mi Magyarországon nagyjából most már hasonlóan gondolkozunk: http://enthouse.blog.hu/2011/01/10/uj_aaohns_ajanlas_a_gyermekkori_torokmandulamutethez Elég sok gyermeknek nagyon nagy a mandulája, de szerencsére a leukémia elég ritka. Ráadásul az általános rossz állapottal is szokott járni. Abban, hogy ezt hogyan lehetne biztosan kizárni, a háziorvosuk tud segíteni.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 15., 19:00; Megválaszolva: 2011. március 19., 07:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés