recseg a fülem

Tisztelt Doktor Úr!

Évek óta fennálló problémám, hogy recseg a fülem. Eddig csak a bal fülemmel volt gond, most azonban a másik esetében is jelenkezett.

A tüneteim a következők:

éjjel gyakran arra ébredek, hogy furcsa recsegő hangot hallok. Ha hozzáérek kívülről a fülemhez, akkor ez az érzés még intenzívebb. És éles hangok esetén is érzem a recsegést, ez irritálja.

Több alkalommal, több orvosnál is jártam már. Megvizsgálták, de csak "betekintős" módszerrel, a legkomolyabb vizsgálat az arcüreg röntgen volt, ami letmi negatív lett.

Van egy ismeretlen eredetű allergiából származó orrnyálka-hártya duzzanatom (egész évben fennáll) próbáltam kivizsgáltatni, eredménytelenül.

A fül-orr-gégész orvos, -aki a háziorvosom is egyben-, azt mondja: fülkür probléma áll a háttérben a duzzanat miatt.

 Szedem a xyzalt-, és használok awamys orrspray-t, de nincs érzékelhető eredménye.

Ez a bizonyos recsegés van olyan, hogy nem jelentkezik hónapokig, de most megint érzem, és ettől teljes pánikban vagyok.

Nem szeretném, ha valami komolyabb probléma állna a háttérben, és szeretném elhinni az orvosom által mondottakat, de azért aggódok.

Televíziós műsorvezető vagyok, a hangomra és az ehhez szükséges "minőségi" hallásra szükségem van. Mit javasol, vizsgáltassam tovább a problémát, illetve a tünetekből Ön mire következtet?

(Nem fáj, nem hallok vele rosszabbul, csak olykor bedugul.)

Köszönöm a választát, minden jót kívánok, üdvözlettel:

Andrea

Dr. Bodnár Edina válasza fülrecsegés témában

Kedves Andrea!

Talán kezdeném azzal, hogy nagy valószínűséggel Önnek nincs életveszélyes betegsége, mivel az olyan jellegű betegségek (pl. rosszindulatú daganatok) okozta panaszok ennél sokkal gyorsabban romlanak. Ezzel együtt nyilván nem jó, hogy a füle recseg, és ez kifejezett életminőség romlást okozhat.

A leírtak alapján nekem is első körben a fülkürt probléma ugrott be, bár annak ellentmond a kívülről történő rányomásra jelentkező recsegés. Az inkább valamilyen hallójárati, esetleg állkapocsizületi betegségre utal.

Az eredménytelen allergiavizsgálat ne keserítse el! Az allergiavizsgálatok kb. 90%-ban szenzitívek, azaz 10 allergiásból csak 9-nél tudjuk kimutatni az allergiát, 10-ből egy biztosan allergiásnál nem mutat semmit a prick teszt. Sőt, az is lehet, hogy Ön nem is allergiás, hanem simán nem bírja az orrnyálkahártyája a környezeti levegő szennyezettségét, ami majdnem ugyanolyan tüneteket okozhat (orrdugulás, orrfolyás, garati váladékcsorgás) , mint az allergia. Ilyen van, egyre több embert érint. Viszont olyan szempontból szinte mindegy, hogy allergia-e vagy sem, hogy minden idült, nem éppen zajló fertőzésből adódó orrpanaszt csak ugyanazokkal a szerekkel (szteroidos orrspray, antihisztaminok) tudjuk kezelni, mint amit az allergiásoknak is adunk.

Nem tudom, volt-e hallásvizsgálat, főleg tympanometria, az elég sok információval tud szolgálni a fülkürtműködés ügyében. Ha nem volt, akkor szükséges! Orrendoszkópiával közelről meg lehet tekinteni az orrgarati viszonyokat, hogy nincs-e ott helyben valami látható probléma (ciszta? ) , ami a fülkürt nyitását gátolja. Ezen kívül egy koponya CT vagy MRI segíthet a további betegségek kizárásában.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2010. április 13., 21:31 ;Megválaszolva: 2010. április 13., 21:31
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
erdeklodes
Elalvást megelőzően, ha valami kis zajt hallok, ami főleg pattanás, reccsenés, kissé éles zaj, hang, a fejemben erre mintha hatalmas zárlat...
Forduljak orvoshoz?
Jó napot kedves Dr. Nő! Fülzúgásom, vagy fülcsengésem van már egy jó ideje, főleg este lefekvéskor hallom, meg csendesebb időszakokban, ha nem...
Fülrecsegés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Több kérdezőtől olvastam hasonló esetet. Az én problémám is az, hogy már kb. 15 éve recseg a jobb fülem.Ez nem állandó...
Recsegő fül
Már évek (3-4) óta recseg a bal fülem erősebb zaj hatására. Olyan a jelenség, mint ahogy egy rossz hangfal szól. Egy bizonyos zajszint felett elkezd...
Mitől recseg a fülem, ha nyelek?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 1, 1, 5 hete recseg a fülem, ha nyelek. Nagyon meg voltam fázva, amikor kezdődött, a nátha elmúlt, a recsegés nem. A házi...