• Torok!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Kb. három hónapja rendszeresen fáj a torkom. A háziorvos antibiotikumot írt fel, mely bizonyos ideig jó, de két hét után mindíg visszaesek és a fülem is fáj.Jelenleg is fül és torokgyulladásom van s a fülemben e már három hete egy kis apró seb. A háziorvos Aktil duót írt fel, melyet jelenleg is szedek. Tavaly nyáron is hasonló panaszaim voltak s a fül - orr gégészeten is jártam többször, ahol az orvos elmondta, hogy sorvadt a garatmandulám és rendszeresen orr melléküreg gyulladásom van, s ha előfordulnak továbbra is hasonló panaszok el kell távolítani a mandulámat. Jelenlegi tüneteim mellett az a gondom, hogy a fülfájás mellé halláscsökkenést tapasztalok s néha olyan, mintha belülről apró tűvel szurkálnák a fülemet és feszül, valamint kellemetlen a lehelletem és gyakran van arcüreg gyulladásom is, melyek alkalmával véres, gennyes váladék ürül. Fájnak az izületeim és fáradékony, levert vagyok, valamint állandóan ráz a hideg. A háziorvos mindíg antibiotikummal kezel. Kérdésem az lenne, hogy nem- e lesz ezekből a visszatérő gyulladásokból nagyobb probléma és hogy érdemes - e a mandulámat kivetetni? Valamint a sorvadt garatmandula okoz- e ilyen jellegű tüneteket? 32 éves vagyok, asztmás és reflux beteg, melyek kezelve vannak.

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a torokfájás témában

        Tisztelt Beteg!

         A leírás alapján Önnek nem a sok-sok antibiotikum fogja megoldani a problémáját. Legalábbis a 3 hónap sok egy fertőzésre. Itt valami olyan egyéb más betegséget kell keresni, ami fenntart egy kóros állapotot a torkában. Ez valóban lehet a mandula is akár, de ezt így messziről nem tudom megmondani. Ugyanakkor a torokpanaszokban része lehet a refluxnak is, azt mindenképpen felül kellene vizsgálni, hogy teljesen jól van-e a gyógyszerrel beállítva. A rossz lehelletet mindenesetre a mandula és a reflux is okozhatja.

        Ezen kívül az arcüreget illetően érdemes lenne egy alapos kivizsgálást végezni, aminek része lehetne egy orrüreg tükrözés, és egy egyébként egészséges állapotban végzett orrmelléküreg CT felvétel is.

        A leírás alapján érdemes lenne gyulladásos gócot keresni a szervezetében, ami akár a mandula, akár az arcüreg is lehet. Ennek mindenképpen utána kellene járnia, mivel ha azonnal nem is, de hosszú távon egy gyulladásos góc a szervezetben többfelé is problémát tud okozni: hajhullás, izületi gyulladás, bőrpanaszok.

         

         


        Dr. Horváth Tamás, fül- orr-gégész szakorvos
        ENTHouse Budapest Kft.,
        +36 70 342 4298
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-15 17:09:31; Megválaszolva: 2010. március 15., 17:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: