Füldugulás hallójárat gyulladása miatt

Tisztelt Doktornő/Úr!

A panaszom egy hónapja kezdődött fülfájással.Elmentem fül orr gégészetre, ahol azt mondták, hogy hallójáratgyulladásom van. A fülfájás után egy nappal bedugult a fülem, zugott és el kezdtem szédülni is.Kaptam gyógyszeres csíkot a fülembe és otthonra pimafucort kenőcsöt, azt mondta az orvos ettől jó lesz. Semmi változás nem történt. Mentem másik orvoshoz.Ő azt mondta középfülgyulladás, kaptam antibiotikumot, de ez sem használt.Kétnaponta jártam vele. Aztán írt fel allergia ellen aeriust és orrsprayt, de ez sem hozott javulást. Azt monda ha nem javul felszurja. Rá is készültem, de amikor visszamentem csinált egy hallásvizsgálatot és azt mondta nem is a fülemmel van a gond más lesz itt, ezért írt fel nootropilt. Azt is szedtem de javulás semmi.Voltam neurologián ott azt mondta az orvos, hogy idegi alapon van, és kaptam egy ujabb gyógyszert egy központi ideg javítot.Ezt már nem vagyok hajlandó szedni, mert ahány orvos annyi diagnózis. Mi bajom lehet vajon. Nagyon szeretném már tudni, mert rossz ez a bizonytalanság és kellemetlen a még mindíg fennálló füldugulás.Hová menjek aki megmondja végre mit tegyek?

Előre is köszönöm válaszát!

Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza füldugulás témában

Kedves Katalin!

A fülfolyás a hallójáratgyulladás és a belsőfülgyulladás tünete egyaránt lehet. Azonban a szédülés, fülzúgás mindig felhívja a figyelmet a társult középfülgyulladás lehetőségére, és annak kezelésére. Esetleges társult szövődmények, belsőfül érintettség jele is lehet, de azt halláscsökkenés, süketség követné.

Azt gondolom a fülzúgása, fülcsengése nem a gyulladás következménye. Az ok lehet a középfülben, belsőfülben, vagy a központi idegrendszerben egyaránt. A hallásvizsgálati lelet segít dönteni hol lehet a gond. Sokszor ez nem elegendő, koponya CT-, MR-felvétel szükséges. Az Ön esetében mindegyik orvosnak lehet/van igaza. A fülcsengés, fülzúgás egyik leggyakoribb oka a belsőfül keringészavara, melyre értágítók (pl. Nootropil) alkalmazandóak. Ugyanakkor gyakori a hallóidegek és annak központjainak bántalma is, ilyenkor ideggyógyászati szerek alkalmazása javasolt. E két eltérés hátterében közös kóroki tényezők állnak, minek eredménye a gyakori együttes fennállásuk. Meglehet a javulás érdekében mindegyik szert szednie kell.

Emellett jó hatású a vitaminok (B-E-A) szedése, a Ginko Biloba tartalmú készítmények.

Gyakran a nyaki gerinc betegségei okozzák e tüneteket. Emiatt a nyaki gerincszakasz gyógytornája, gyógykezelése is segíthet.

Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. július 13., 09:40; Megválaszolva: 2009. július 13., 09:40
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés