Nyomásérzés 2

Kedves Doktornő!

Először is, köszönöm gyors válaszát!

Még egy (pár) kérdés merült fel bennem. Örökölt magasvérnyomásom van, átlag 165/95. Lassan 2 hónapja kezelik, de az első hónap nem volt sikeres, mert csak 155/90-re állította be, ezért 3 hete új gyógyszert kaptam, majd jövőhét pénteken kell újra visszamennem méretni. Továbbá szintén hajlamos cukorbetegségem, 19 éves vagyok és már csökkent glükóz-toleranciám van. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek, főleg a magasvérnyomás, okozhatják-e ezt a feszítő, zsibbadó, lüktető érzést a jobb fülemben? Ez azért jutott eszembe, mert a szemeimmel is van gondom, kb. 3 hónapja mindkettő nagyon eres. Elmentem szemészetre, neurológiára, allergológiára és sehol semmi baj nem volt. Akkor mondták azt, hogy akkor nagy valószínűséggel a magas vérnyomás miatt tágultak ki az erek és meg kell várni, amíg beáll, aztán még egy kis idő, amíg az erek regenerálódnak. Előfordulhat az is, hogy a fülemben is ugyanez zajlik? Nagyon rossz érzés, hogy sokszor úgy érzem, mintha be lenne dugulva a fülem, feszít a fejem jobb oldala és a fülem, amikor elfordítom a fejem vagy ha intenzívebben mozgok vagy néha kicsit visszatartom a lélegzetem. Tényleg olyan, mintha valami át akarna szakadni. Egyébként megvan az esélye, hogy ilyenkor egyszer tényleg átszakad a dobhártyám vagy valami más elpattan vagy csak olyan érzés? Többször összehasonlítottam a hallásom és a jobb fülemre évek óta gyengébben hallok (talán mindig is gyengébben hallottam) , de sokáig azt hittem, hogy az normális, hogy az ember nem egyformán hall mindkettő fülére és nem is zavart, de ezekszerint tévhitben éltem. Ezt még úgy 5-6 éve vettem észre, azóta nem tűnt fel, hogy romlott volna, de ez a feszítő érzés fokozatosan kialakult és most, hogy utána olvastam, hogy mi lehet ez, sokkal jobban figyelek rá és emiatt sokkal zavaróbb. Nagyon aggódom, hogy esetleg elveszítem a hallásom emiatt. Ez mekkora eséllyel fordulhat elő? A CT-t egy kisebb városban is el lehet intézni vagy mindenféleképpen egy kórházba kell elmennem?

Válaszát ismételten előre köszönöm! Kitti

WEBBeteg szakértő válasza nyomásérzés fülben témában

Kedves Kitti!

A panaszai alapján felmerül annak lehetősége is, hogy panaszait a magas vérnyomása okozza, de az is hogy úgynevezett glomus tumora van.

Az Ön által leírt tünetek jól egyeznek a glomus tumor tüneteivel:

egyoldali fülzúgás, mely pulzus szinkron

egyoldali halláscsökkenés

feszítő fülfájdalom.

Ez a betegség alapvetően a helyzete miatt jelent veszélyt, mivel a koponyán belül, erek közelében van, és szépen lassan növekszik. Műtéti megoldást igényel.

Nos, lehet, hogy csak a vérnyomása a gond. De mivel ez a másik, sebészi kezelést igénylő kórkép is felmerül, az lenne a legjobb, ha mihamarabb felkeresne egy fül-orr-gégészt.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. július 01., 22:52 ;Megválaszolva: 2009. július 01., 22:52
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás