Nyomásérzés 2

Kedves Doktornő!

Először is, köszönöm gyors válaszát!

Még egy (pár) kérdés merült fel bennem. Örökölt magasvérnyomásom van, átlag 165/95. Lassan 2 hónapja kezelik, de az első hónap nem volt sikeres, mert csak 155/90-re állította be, ezért 3 hete új gyógyszert kaptam, majd jövőhét pénteken kell újra visszamennem méretni. Továbbá szintén hajlamos cukorbetegségem, 19 éves vagyok és már csökkent glükóz-toleranciám van. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek, főleg a magasvérnyomás, okozhatják-e ezt a feszítő, zsibbadó, lüktető érzést a jobb fülemben? Ez azért jutott eszembe, mert a szemeimmel is van gondom, kb. 3 hónapja mindkettő nagyon eres. Elmentem szemészetre, neurológiára, allergológiára és sehol semmi baj nem volt. Akkor mondták azt, hogy akkor nagy valószínűséggel a magas vérnyomás miatt tágultak ki az erek és meg kell várni, amíg beáll, aztán még egy kis idő, amíg az erek regenerálódnak. Előfordulhat az is, hogy a fülemben is ugyanez zajlik? Nagyon rossz érzés, hogy sokszor úgy érzem, mintha be lenne dugulva a fülem, feszít a fejem jobb oldala és a fülem, amikor elfordítom a fejem vagy ha intenzívebben mozgok vagy néha kicsit visszatartom a lélegzetem. Tényleg olyan, mintha valami át akarna szakadni. Egyébként megvan az esélye, hogy ilyenkor egyszer tényleg átszakad a dobhártyám vagy valami más elpattan vagy csak olyan érzés? Többször összehasonlítottam a hallásom és a jobb fülemre évek óta gyengébben hallok (talán mindig is gyengébben hallottam), de sokáig azt hittem, hogy az normális, hogy az ember nem egyformán hall mindkettő fülére és nem is zavart, de ezekszerint tévhitben éltem. Ezt még úgy 5-6 éve vettem észre, azóta nem tűnt fel, hogy romlott volna, de ez a feszítő érzés fokozatosan kialakult és most, hogy utána olvastam, hogy mi lehet ez, sokkal jobban figyelek rá és emiatt sokkal zavaróbb. Nagyon aggódom, hogy esetleg elveszítem a hallásom emiatt. Ez mekkora eséllyel fordulhat elő? A CT-t egy kisebb városban is el lehet intézni vagy mindenféleképpen egy kórházba kell elmennem?

Válaszát ismételten előre köszönöm! Kitti

WEBBeteg szakértő válasza nyomásérzés fülben témában

Kedves Kitti! A panaszai alapján felmerül annak lehetősége is, hogy panaszait a magas vérnyomása okozza, de az is hogy úgynevezett glomus tumora van. Az Ön által leírt tünetek jól egyeznek a glomus tumor tüneteivel: egyoldali fülzúgás, mely pulzus szinkron egyoldali halláscsökkenés feszítő fülfájdalom. Ez a betegség alapvetően a helyzete miatt jelent veszélyt, mivel a koponyán belül, erek közelében van, és szépen lassan növekszik. Műtéti megoldást igényel. Nos, lehet, hogy csak a vérnyomása a gond., De mivel ez a másik, sebészi kezelést igénylő kórkép is felmerül, az lenne a legjobb, ha mihamarabb felkeresne egy fül-orr-gégészt.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 01.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Garat/mandula panaszok kellemetlen...
Tisztelt Doktor Úr! Egy vissza-visszatérő problémával küzdök. Enyhe torokkaparás, mandulák pirosodása és vele társuló kellemetlen lehelet (ami néha erősebb...
Elhúzódó gyermekkori Orrmelléküreg...
Kedves Dr Úr/Nő! Gyermekem, December 11-én orrdugulásra panaszkodott, majd be is lázasodott (38.5), amely állapot, Dec 13-ig tartott. Fájdalma nem volt....
Mandulaműtét térdprotézis műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr! 63 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok. A góckutatás során a torokváladékban strectocoppus C került kitenyésztésre, minden más...
Tüszős mandulagyulladás láz nélkül?
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni, tüszős mandulagyulladást állapotot meg a házi orvosom, nem fáj a torkom, nincs lázam, de viszont a mandulam...
Állandó felsőlégúti panaszok
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta folyamatosan felső légúti betegségekben szenvedek. Egy év alatt legalább hatszor folyik az ortom és fáj...