Nyirokcsomó

Tisztelt Doktornő! 5 éves kisfiamnak a nyirokcsomói babszemnyi nagyságura van duzzadva, ez mindig így volt, bár amióta kivették az orrmanduláját, azóta egy kicsivel kissebb, a gyerekorvos nem igazán foglalkozott vele, de én szeretném tudni, hogy ez normális, vagy vigyem valamilyen vizsgálatra?! Egyébként nincs semmilyen panasza, az oviban néha elkap egy kis náthát, de semmi komoly. Mit tegyek, vagy mire figyeljek? Válaszát előre is köszönöm! Tina

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza nyirokcsomó témában

Kedves Kérdező!

Nehéz így látatlanban megítélni, hogy az Ön által leírt nyirokcsomók mennyi figyelmet érdemelnek. Nem mindegy hány nyirokcsomója van a kisfiúnak, azok hogy helyezkednek el (füzérszerűen, külön-külön stb.) . Az sem mindegy, hogy azok a nyirokcsomók hol helyezkednek el, mert míg egyes régiókban nagyobb odafigyelést kivizsgálást javasolunk, addig a másik pl. nyak körüli terület nyirokcsomói kevesebb aggodalmat okoznak szakmai szempontból, feltéve ha azok mérete, jellege nem kóros.

Azt is említi, hogy ezek babnyi nyirokcsomók, bár a mandulaműtét óta kisebbek.

Mégis hogy valahogy segíteni próbáljak annyit tudok javasolni, hogy beszéljen gyermekorvosukkal és esetleg kérjen egy laborvizsgálatot, ha esetleg van Önöknél macska otthon, akkor külön emiatt erre specifikus vizsgálatokat, mert pl. ez utóbbi esetben kórokozó lehet a szervezetben és sok esetben a nyirokcsomüó duzzanaton kívül egyéb eltérést nem észlelünk. Azt, hogy mit figyeljen, nem tudok így mit javasolni vizsgálat nélkül.Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. június 22., 10:30; Megválaszolva: 2009. június 22., 10:30
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Limfómára utalnak a tüneteim?
Nyirokcsomó és torokfájás
Tisztelt Doktornő, 6 hónapja egy nagyobb, hetekig tartó torokgyulladás (talán mononukleozis) után meg van dagadva pár nyaki és hónalj nyirokcsomom....
Kell aggódnom?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! 1 hete voltam Fül-orr-gégészeten, detritusz probléma miatt. Ha már ott voltam, megemlítettem egy több éve...
Fájdalmatlan nyirokcsomó?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! Több éve már hogy a nyakam jobb oldali részén van egy megnagyobbodott nyirokcsomó. Egyáltalán nem fájdalmas, és...