Szűk orrlyukak?

Jónapot!

Télen volt egy komolyabb megfázásom, középfülgyulladás miatt antibiotikumot is szedtem, az orrom nagyon sokáig el volt dugulva, gyulladt orrnyálkahártya miatt. Nasivin orrsprayt használtam sokáig, talán egy hónapnál is tovább. A gyógyulás, úgy érzem nem volt teljes, vagy csak a betegség miatt tűnt fel, nemtudom, de azt vettem észre, hogy mintha az orrlyukam szűk lenne, nehezebben kapok levegőt az orromon, de ha a kezemmel megfogom az orrcimpámat és kissé kihúzom, akkor akadálytalan a levegővétel, tehát  a hiba nem fent, az orrsövénynél van. (Egyébként van egy kis orrsövényferdülésem, az orvos szerint nem ártana megműteni, mert ez nehezíti az amúgy is nehéz allergiás időszakomat a nyáron) . De egyébként nincsenek náthás tüneteim már egy jó ideje, elvileg az orrnyálkahártyám rendben kellene hogy legyen, mégis olyan, mintha duzzadt lenne.

Kérdésem, hogy mitől lehet ez a probléma, használjak esetleg orrsprayt? Aggódtam a télen is, hogy olyan sok ideig kell használnom, mert a betegtájékoztatóra az van írva, hogy 2-3 hétnél tovább használva nyálkahártya-sorvadást okozhat. De egyébként nagyon kifogástalan hatása volt ennek az orrspraynek!

És az orrsövényműtétről is érdeklődnék, hogy milyen: altatnak-e, mennyi ideig tartanak a vele járó kellemetlenségek, milyen mértékű fájdalomra lehet számítani, stb. Hallottam arról is, hogy az orrsövényműtétnél eltörik az orrcsontot, és ez esetben ha a beteg kéri, végeznek minimális esztétikai átalakítást az orron. Igaz ez? Az orrom tövénél ugyanis van egy éles dudor, röntgenfelvételen  nagyon látszik, hogy egy elég nagy dudorról van szó..

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

WEBBeteg szakértő válasza szűk orrlyuk témában

Kedves Kérdező!

Az orrcseppek huzamos ideig tartó használata nem csak orrnyálkahártya sorvadást okozhat, hanem jellegzetes működészavart is, melynek egyik következménye, hogy az orrcsepp elhagyásakor a nyálkahártya duzzadt, az orrlégzés nehezített. Erről lehet szó az Ön esetében is. Ami nagyon fontos, ne használjon orrspray-t! Ha úgy érzi, hogy az orrszárny megemelése elegendő, használjon orrszárnyemelő tapaszt. Remélhetőleg 1-2 hét alatt a probléma rendeződik.

Az orrsövényműtét javít a légzési panaszán is.

A műtétről:

Altatásban és helyi érzéstelenítésben is végezhető. Mind az orvos, mind a beteg szempontjai alapján. Helyi érzéstelenítésben is fájdalom mentes a műtét, de azért kellemetlen.

A műtét utáni 1-2 nap nehéz, nem a fájdalom, hanem az orrtamponálás miatt. Ilyenkor az orrán nem kap levegőt.

A műtét során nem törik el az orrcsontot. Az orrsövényen zajlik a beavatkozás. Az orrsövényműtét során az orrüreg, tehát az orr belső részének anatómiai viszonyait rendezzük. A cél az orrlégzési panasz, illetve az orrmelléküregek és középfül szellőzésének helyreállítása. Esztétikai javulást nem eredményez. Az orr külső részeit nem érinti.

Egy ülésben elvégezhető az esztétikai beavatkozás is, de ezt a társadalombiztosítás nem finanszírozza, az térítésköteles.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 26., 08:50; Megválaszolva: 2009. június 26., 08:50
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Rejtélyes kór!
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Halláscsökkenés
Orrnyálkahártya duzzanata