Ciszta a nyelvgyöknél

Kedves Doktor Úr/ Nő!

Tavaly februárban voltam fül-orr-gégészeten, ahol megállapították, hogy van egy 4*3 mm-es cisztának imponáló terimém a nyelvgyöknél. Májusba visszamentem kontrollra, ahol a doktotnő szerint biztosan nem nőtt, és alig kiemelkedő, lapos. Szerinte ilyen sok embernek van, és nem kell vele foglalkozni. Azt mondta, hogy csak akkor érdemes bántani, ha növekszik., De abban a két hónapban semmit nem nőtt. Azóta nem voltam a doktornőnél, mert azt mondta nincs vele teendő. Ennek már egy éve, azóta sincs panaszom vele, nem bök, nem érzem evésnél, tehát úgyan úgy vagyok, mint előtte. Ön szerint meg kell nézetnem? Műtét szükséges? Válaszát köszönöm.

Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő válasza nyelvgyöki ciszta témában

Kedves Barbi! A nyelvgyöknél nem szokatlan hasonló elváltozás, sőt fejlődési rendellenességként pajzsmirigyszövet is szokott megjelenni. Ha panaszt nem okoz, akkor elegendő rendszeres ultrahangkontrollt végezni, és ez alapján dönteni a teendőkről. Ha növekedik, begyullad, vagy bármi egyéb panaszt okoz, akkor érdemes szövettani vizsgálaton, műtéten gondolkodni.Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Megválaszolva: 2009. június 26.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...
Torokmandula elváltozás
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi nap folyamán fül-orr-gégészeti vizsgálaton jártam. A vizsgálatot követően a leletemre a következő került "Grade 2 heges...
Elhúzódó fülbe sugárzó fájdalom?
Kedves Doktor Úr! Az én problémám körülbelül 1 hónapja kezdődött, amikor is a jobb fülembe éreztem kisugárzó fájdalmat. Ekkor még háziorvoshoz mentem, aki a...
Sípolás a jobb fülben
Tisztelt Doktor Úr! Múlt hét vasárnap (2024.04.07.) a kollegámmal számítógépes játékot játszottunk. Rajtam volt a fejhallgatóm, de nem volt különösebben...
Fellazult vérbő arytáj
Kedves Doktor Úr, Lelet értelmezésbeb kérnék segítséget. Mit jelent a fellazult, vérbő arytáj? Az orvosom nem említett szóban szerkezeti eltérést, de a...
Vetebrobasilaris insuff. vagy...
Tisztelt Doktor Úr! 2020-ban influenzán esett át férjem, a jobb füle érintett volt, gyulladáscsökkentő terápia megtörtént, ennek ellenére fülzúgás-pattogás...