• Gége/Hangszál polip

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor úr!

        Apukám (55 éves) hetek óta nagyon rekedt. Fül-orr-gégész szakorvos látta tegnap reggel, a gégéjében polipot állapított meg. Orr-spray-t, illetve kálcium- injekció kúrát javasolt két hétig, azt mondta, ennyi idő alatt lehet, hogy ezektől visszahúzódik, ha mégsem ki kell műteni.

        A kérdésem: visszahúzódhat-e magától pusztán a gyógyszerek hatására (azt hallottam, csak műtétileg lehet eltávolítani), illetve, előfordulhat-e, hogy rosszindulatú?

        Apukám apukájának gégerákja volt, lehet ez kockázati tényező?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a gége polyp témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram! A konzervatív, gyógyszeres kezelés kisméretű hangszalagpolipok esetén hatékony lehet, de tényleg gyakoribb, hogy csak műtéti úton lehet eltávolítani. Elvileg akár rosszindulatú is lehet, de ez nem valószínű az édesapja esetében. A polip kifejezést jóindulatúnak gondolt elváltozásra használjuk, tehát ha hangszalagpolipot mondtak, akkor az nagy eséllyel nem rák. De biztos diagnózist csak szövettani vizsgálat alapján lehet felállítani, ami gondolom úgyis megtörténik, ha esetleg a gyógyszer nem hat. Gégerák esetében nagyon komoly szerepe van környezeti tényezőknek, elsősorban a dohányzás hajlamosít rá. De ha volt felmenőnél ilyen betegség, akkor Önöknek 1-2 évente érdemes fül- orr- gégészeti szűrővizsgálaton részt venni, és a dohányzást mellőzni. Ha megírná, hogy alakult az édesapja hangszalagpolipja, azt megköszönném!


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-04-10 00:22:13; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés