Sjögren?

Tisztelt Doktor (nő)! Ötven éves nő vagyok. Több, mint egy éve úgy érzem, mintha lenne valami a szememben. Tavasszal felkerestem egy szemészt, a diagnózis: Sicca szindróma (Sjögren) bengál vörös festést nem csinált, csupán a könny mennyiségét nézte. Azóta műkönnyel és géllel kezelem, nem javult, de nem is romlott. Gégészeten is jártam, a bal oldali nyálmirigyem időnként fájdalmasan megduzzad, majd pár nap múlva magától elmúlik. Sajnos, mire a gégészhez értem legutóbb is elmúlt, a torkom viszont nagyon  ki van száradva, öblögetőt írtak rá. Fogászaton mostanában nem jártam, de a szám is eléggé szárad.  Mostanában állandóan hányingerem van, a beleim fájdalmasan puffadtak. Az önök oldalán olvastam, hogy a Sjögren érintheti a hasnyálmirigyet is, bár ez nekem nem teljesen tiszta, tanulmányaim szerint ez belső elválasztású mirigy. A háziorvosomtól kérdeztem, lehetséges-e, hogy Sjögren szindrómám van, de csak mosolygott. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék utána járni ennek a dolognak, hol találok Budapesten ilyen szakrendelést, beutaló köteles-e, ha igen, ki adhat ilyet. Feltétlenül tudni szeretném, hogy fennáll-e nálam ez a betegség. Válaszát előre is köszönöm. Mária

Dr. Boros Miklós válasza Sjögren-szindróma témában

Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján lehetséges, hogy valóban Sjögren-szindrómája van. A hasnyálmirigynek valóban van belső elválasztású része, ami az inzulint termeli, de van egy külső elválasztású része is, ami különböző emésztőenzimeket (amiláz, lipáz, kimázok, stb) termel, ez károsodhat ebben a betegségben, az Ön által is említett kellemetlen tüneteket okozva. 

Budapesten az ORFI-nak van egy Klinikai Immunológiai osztálya és szakrendelése, azt gondolom, hogy beutalóköteles, de a háziorvos, a szemész vagy a fül-orr-gégész egyaránt adhat beutalót. A szemész nem követett el hibát, amikor nem csinált Rose Bengal festést, mert a Schirmer-teszt pozitivitása már elég a könnytermelés csökkenésének a megállapításához. Ez azonban önmagában még nem igazolja a Sjögren-szindrómát, ahhoz egyéb (nyáltermelés) eszközös és immunológiai vizsgálatok is szükségesek, utóbbit a fenti szakrendelésen tehetik meg.Üdvözlettel: Dr. Szántó Antónia, immunológus

Kérdés: 2009. augusztus 22., 16:02; Megválaszolva: 2009. augusztus 22., 16:02
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Sjögren-szindróma és...
Kislányom 1 hónapja született. Páromnál, már régebben diagnosztizálták a Sjögren szindrómát. Születéskor a kislányon bőrelváltozásokat...
Ureaplasma autoimmun betegség esetén
Tisztelt Dr. Szántó Antónia! Egy évvel ezelőtt írtam már Önnek: https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/autoimmun_betegseg/73784 Köszönöm...
SJÖGREN SZINDRÓMA
Mivel a fenti betegség viszonylag sok embert érint és az orvostudomány sajnos nem tart ott hogy tejes mértékben tudja a választ a gyógymódra...
sjögren sy.
Tisztelt Doktornő/Úr! 25 éves vagyok, 2 éve Sjögren sy-t állapítottak meg nálam (csak aspirint szedek) Szeretném megkérdezni, hogy a lassan 1...
Sjögren-H1N1
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy Sicca-syndroma (Sjögren) esetén javasolt-e a H1N1 oltás? A betegséget 1998-ban "mutatták...