Idegen test érzet a torokba

Tisztelt Doktor Úr! Pontosan nem is tudom, hogy Önhöz kell e fordulnom. Kb 3 éve kezdődött, hogy az orr és a torkom között, tehát a szájpadlásom lágy részénél idegen testet éreztem. Először mintha hajszál lett volna. Sajnos ez egyre rosszabb. Olyan mintha egy váladék góc ragadna ott ami nem tud a torkomon lecsurogni. Esténként mikor vízszintesen vagyok érzem, hogy elkezd lefelé indulni a torkomon, kellemetlen ízzel, de általában nem tud lemenni, vagy, ha igen az egész nyelőcsövemben érzem ilyenkor, mert csikizi a torkomat és köhögnöm kell, akkor ugyanúgy visszamegy az orr és a torok csatlakozáshoz, néha érzem, hogy az orr járatomban van. Kb 2 hónappal ezelőtt jártam fül-orr-gégészeten, akkor belenézett az orr, fül járatomba és a torkomba, nem talált elváltozást. Tovább küldött pajzsmirigy-vizsgálatra ahol akkor a jobb oldali kicsit be volt dagadva, de a vérvétel alapján minden rendben, a vörösvértest szintem lett kicsit magasabb. Az ultrahangom arcüreg ct-t tanácsoltak, ez még nem történt meg. Illetve allergiára is gyanakodott a fül-orr-gégész, nem voltam még allergia vizsgálaton. A nyelvem nagyon lepedékes. Közben kiderült, hogy egy kávé fajtát nem bír a szervezetem, de sajnos ennek a kávénak a kiiktatása sem segített ezt megszüntetni. Egyenlőre gasztroenterológia tükrözésen nem jártam, pár hónapja megultrahangoztak ezzel a panasszal, de az orvos nem talált semmit, így nem is akart megtükrözni, hogy esetleg reflux, bár nincs savtúltengésem vagyis nincs tipikus refluxom. Próbálkoztam Rennie tabletta szedéssel, de mivel erre se reagált a torkom kétlem a refluxot. Szeretnék segítséget kérni, hogy Ön szerintem hova kellene tovább mennem. Nem érzem, hogy alaposan ki lettem volna vizsgálva. A torok mandulámmal szoktak akadni gondok, streptococcus, de ez sem jön ki mostanában. Köszönöm a segítségét! Vinth Olympia

Dr. Zaránd Rajmund válasza Globusérzés témában

Tisztelt Asszonyom,

Szerintem pszichogén eredetű a panasza. Esetleg a CTt még érdemes megcsinálni, de inkább pszichológust javasolnék, mint hatástalan műtétek sorát.

Kérdés: 2021. november 19., 14:05 ;Megválaszolva: 2021. november 19., 14:48
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Gégerák fiatalon ?
Tisztelt Doktor Úr! Mennyi esély van arra hogy valaki 34 évesen gegerakot kapjon? 34 éves vagyok, soha nem dohányoztam, alkoholt se iszok sokat, 2-3...
Gége fedő probléma
Kedves doktor Úr! 2 hete 10 éves leánygyermekem torkában középen az uvula vonalában alulról látunk kiemelkedni időnként egy fehér, porcszerű...
Torok/szájpadlás furcsaságok
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy minden rendben van-e velem? Egyre gyakrabban előfordul, hogy ha valami fűszereset/sósat (pl. chips)...
Gégénél furcsa érzés
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül két hete a gégém tájékán furcsa érzést észlelek, jellemzően ülő helyzetben. Nehéz leírni, a böfögéshez...
Időnként fellépő idegentest érzés...
Tisztelt Doktor Úr! Tavasz óta fennálló panaszom, hogy a nyelvgyök bal oldalán a szájüreg hátsó zugában, a garatív és a fogsor szögletében nem...