Ez vajon gustatoricus rhinorrhoea vagy valami más?

Tisztelt Doktor úr! 2009 nyara óta ismert jóindulatuan tarló szklerózis multiplexem miatti koponya MR kontrollon (2018. szeptemberében) többek között az alábbiakat állapították meg. "A sinus maxillarisok területén, az ethmoidalis sejtek területén vs. gyulladásos eredetű nyálkahártya eltérés."Ahogy emlékszem nagyjából akkortól jellemző rám az, hogy ritka kivételtől eltekintve az étkezés elég intenzív orrfolyást vált ki nálam. Megesik, hogy egy ebéd elfogyasztása alatt elhasználok egy tíz darabos zsebkendőt. Ahogy tapasztalom hideg, meleg, szobahőmérsékletű étel is képes ezt kiváltani, lehet, hogy nem is az étel hanem a szám mozgása, bár azért nem mindig jelentkezik...Ahogy olvastam akár hisztamin érzékenység is lehet ennek az oka, de az antihisztamin nem javasolt maximum alkalmanként. Súlyos netán hasmenéses panaszaim nincsenek, maximum enyhe hasi panaszok, de gondolom az nem zárja ki a hisztamin érzékenységet. Bár az SM miatt csináltatták az MR-t, de a neurológián nem szóltak ehhez semmit, feltételezem az SM szenpontjából jóval jelentéktelenebb dolog ez, mint egy-egy új plakk megjelenése az agyban. Azóta egyébként készült újabb MR már egy-kettő, amik az SM szempontjából negatív lettek. Érdekelne a véleménye ebben a dologban, mert bár nagyjából megszoktam a helyzetet, de azért néha idegesítő kissé és jól meglennék nélküle, más panaszt vagy eltérést a vérképben sem okozott a fent leírt jelenség. Még annyit tudok, hogy orrsövényferdülésem van. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza Orrfolyás témában

Tisztelt Uram,

Igen, szerintem a vegetatív idegrendszer tónuszavara a tünet oka. Sok lehetőség nincs, de próbálkozzon Clinsin vagy egyéb orröblítőt használni, hiszen attól az orrnyálkahártya tónusa javul, tünete enyhülhet.

Kérdés: 2021. július 19., 13:30; Megválaszolva: 2021. július 19., 14:52
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mièrt van bedugulva az orrom?
Nyár óta folyik az orrom, 3 hónapja az orrom is be van dugulva, de mindig csak az egyik fele. A jobb orrlyukam szokott bedugulva lenni, este felé...
Allergia?
Tisztelt Doktor Ûr! 1 éve állandô orrfolyasom van.Neha iszonyú orrcsavaras es viszketes kiséri.Nagyon sokat tûsszogok.Prick teszt negativ. Fel eve...
orrfolyás, torokfájás
kb.két hete folyamatosan úgy érzem, mintha az orrom náthával lenne tele.Ha kifújom jön is valami orrfolyásszerű váladék.Állandóan "szürcsögök"...
Folyamatos orrfolyás
Kedves Doktor Úr/Nő! A problémám a következő: minden nap folyik az orrom, nincs bedugulva, kb 10zsebkendőt fújok el egy nap..mar kb 1éve az év...
orrfolyás
82 éves férfi, evés vagy ivás után elkezd folyni az orra, hiába törli meg, folytatódik tovább, e miatt fél órát kell állnia a wc kagyló fölött...