Mandulagyulladás lehet?

Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja a jobboldali garatmandulám területén fájdalmat tapasztalok nyeléskor, beszédkor, köhögéskor, illetve alapvetően is érzem a lüktetést, a jobboldali nyirokcsomók is meg vannak duzzadva, illetve önvizsgálat során észleltem a mandula duzzanatát is, bár színe normális, nem piros. Sárgás-narancssárgás, ritkán véres köpet ürül köhögéskor, egyéb tünetem nincs, láz, rossz közérzet sem jellemző. Fájdalom- és gyulladáscsökkentők használatakor 3-4 órára teljesen megszűnik a fájdalom, majd újra fellobban. Amit különösnek tartok, hogy a mandulának a nyelvhez közelebb eső része bár duzzadt, de teljesen normális színű, mögötte a garatfalon viszont van néhány szintén megduzzadt, piros nyúlványa is, amiket korábban nem láttam, hogy ott lettek volna. Ez is a mandulám része, ami a képen látható (a képen a baloldalon látható az említett rész) . A reflux miatt szintén irritált a terület, a nyelőcső nyálkahártyája is egészen felmaródott, egyébként ezt nem lehetne az eddig hatástalannak bizonyuló protonpumpagátlók mellett valamivel regenerálni? Visszatérő detritus is jellemző, ezeket a kis köveket (természetesen alaposan fertőtlenítést követően) a kisujjal ki lehet lökni. Igyekszem odafigyelni arra is, hogy ne sértsem meg a mandulám, ámbár korábban sajnos nem megfelelően, más eszközzel, (szintén fertőtlenített) fülpiszkálóval próbáltam leszedni őket, ami még hetekkel ezelőtt vérzést is okozott a mandulán. A jobboldalin rendszerint több alakul ki, a sok irritáció következménye lehet a gyulladás? Clorhexameddel történő öblögetés során még évekkel ezelőtt volt alkalmam teljes mértékben megszüntetni a kőképződést, de az utóbbi hónapokban sajnos folyamatosan új alakul ki, és a kellemetlen szájszag is rendszeres, hiába használok bármilyen szájvizet, és mosok fogat napi többször is, ahogy korábban is tettem. (Fogkőeltávolításra is sor került nemrég, törekszem a megfelelő szájhigiéné fenntartására) . Nagyjából ez az ötödik nap, hogy nagyon fáj a jobb mandula területén, bakteriális fertőzés lehet? Sajnos nagyon sok antibiotikumot szedtem az évek során egyéb okból (sinusitis) , és félek, most sem úszom meg anélkül, sőt, a háziorvosom fel is írt egy 1500mg-os Ospen-t, de azért az Ön - mint szakorvos - véleményét is kikérném az ügyben, mert aggaszt ez a hátsó, vérbő, duzzadt elváltozás, és talán elképzelhető egy alternatíva az AB kezelés helyett. Mit gondol, valóban ajánlott elkezdenem az antibiotikum szedését? Várom szíves segítségét a leírás és képek alapján! Köszönettel, T.P.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza Idült garatgyulladás témában

Tisztelt Uram,

A jelzett terület a hátsó garatfal lymphoepithelialis szövete. A gyulladás lehet a detritus kipiszkálásának következménye. Öblögessen chlorhexameddel. Ha nem használ, keressen föl fül orr gégészetet, esetleges torokváladék mintavétel is szóba jön.

Kérdés: 2021. június 18., 17:05; Megválaszolva: 2021. június 18., 22:39
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Idült garatgyulladás...
Kedves Doktor Úr! Három és fél éve volt egy enyhe megfázásom, azóta maradt egy tünetem: nyeléskor érzek valami sűrübb váladékot, már...
Orrzuhany helytelen használata
Seb a fülben
Ez vajon gustatoricus rhinorrhoea vagy...
Arcfájdalom