Orrdugulás

Kedves Doktor Úr! 5 és fél éves kisfiamnak októberben erős, sűrű sárgas orrfolyása volt, láza, egyéb problema nem volt. A szokásos módon cetirizin, sinupret, sósvíz, orrspray és inhalálàs kezelést adtunk neki. Utána megmaradt neki egy furcsa orrkidugasztó kuccogása. A háziorvos azt mondta, majd elmúlik. Az influenza elleni oltást is megkapta novemberben. Aztán csak nem múlt ez a hang, úgyhogy december 10-én fül orr gégészhez mentünk, aki azt mondta, óriasi nagyok az orrkagylói, meg se tudja nézni az orrmandulákat, de azért megpróbálta endoszkóppal, ami kellemetlen is volt neki és vérzett is tőle az orra. Lordestint irt 1x5 ml-t, 2x1-1 puff mometosan sandozt, orrmosást, 1 hó múlva, azaz mostanság aktuális kontrollal. Közben január elejen egy masik doktornőhöz is elvittem, azt mondta meg mindig nagyok az orrkagylók, de szerinte nincs nagy gond. Szeretném kérdezni, hogy ez lehet-e ilyen hosszú távon "normálisnak" mondható? Mi től lehet ez? Lehet hogy tul sok orrsprayt kapott vagy allergia vagy bármi fertőzés? Ha igen, ezeknek a gyógyszereknek nem kellett volna már hatnia? Ha pl sérüt az orrnyálkahártya orrspraytől, akkor az tud teljesen regenerálódni? Ha nagyobb gond lenne, akkor az ennyi vizsgálattal már sejthető/egyértelműbb lenne? Nagyon aggódom. Még egy kérdésem lenne. Ha a mometozant 2x kapja meg este a gyerkőc, az okozhat-e problémát? Volt már, hogy elbizonytalanodtam, beadtam-e (de nem mertem befújni, nehogy gond legyen, ha véletlenül dupla adagot kap a fiam. Köszönöm valaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza a Orr témában

Tisztelt Asszonyom, A gyermekek orrnyálkahártyája tipikusan ilyen allergia vagy nagyobb orrmandula esetén. Tekintettel a világjárványra, jelenleg nincs műtét, így a javasolt kezelés adekvát. A mometasone napi kétszer adandó, ha egy egy kimarad, az nem baj, ahogy az se, ha egyszer három adagot kap, de több napot kihagyni hiba, tavaszig kapja ezeket folyamatosan. Az orrkagylókhoz nyúlni ebben a korban nem szabad, orrmandulaműtét később szóba jöhet. Illetve sok sok orrfújás addig is. És ha romlik, akkor mindezeket egy hétre hatásos nyálkahártya összehúzó orrcsöppel kellene kiegészíteni.

Kérdés: 2021. január 10., 22:27; Megválaszolva: 2021. január 11., 04:39
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Hólyag a torkomban