• Gége probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Panaszaim a következők: hónapok óta tartó torokgyulladás, vagyis piros a torkom. Kaparó, égő érzés, naponta párszor sleim képződés a torokban. Néha van fülbe sugárzó fájdalom de csak rövid ideig tart. Néha rekedt is vagyok, estefelé inkább. A nyelés azt hiszem nem fáj, vagy talán csak nagyon ritkán. Buborék érzés van a torkomban, sűrű a nyelési kényszer is. Szájizem is rossz. Éhes nem vagyok sosem, eszek mert muszáj, de nincs éhségérzetem. Köhögés, krákogás nincs. Ezek úgy gondolom fontosak. Ezidáig gyomorpanaszokkal fordultam orvoshoz,volt egy több mint 10kilos fogyás is. vizsgáltunk mindent, gyomortükrözés volt kétszer és hasi CT is. Refluxra kezelünk, január óta szedem az Esomeprazolt és a Quamatelt, Ventert iszok. Állandóan savat, savanyú szájízt éreztem ezért maradtunk ebben, bár elvileg tükrözés szerint a cardia jól zár. Gombóc érzés volt még az elején, akkor a torkom nem volt még piros és fül-orr-gégész is vizsgált ekkor, nem talált semmi okot a gombócérzésre, de mondom, akkor még nem volt piros. Ez 5honapja volt kb. Volt nyaki ultrahang is, negatív lett.26 éves vagyok, de attól félek gégerákom van és emiatt nyelek sokat, ezért vannak refluxos tünetek. Mert az orvosaim azt mondják ezek mellett a gyógyszerek mellett nem lehet hogy a sav okozza a panaszaimat. Szájvízekkel próbáltam öblögetni, de nem történt semmi változás. Ha gégerák lenne a dologban a pár hónappal ezelőtti gombóc érzés miatt már látott volna elváltozást az orvos aki csinálta a gégetükrözést? Utolsó laboromban crp 7,7. Extrém D-vitamin hiány, vas és vérszegénység mutatók alsó határ felé (ezekre pár hete szedek vitamint, vasat). Mi állhat a háttérben? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a pharyngitis témában

        Tisztelt Asszonyom, Nem gondolnék gégedaganatra, annak nem ezek a tünetei. Biztosan van a panaszokban pszichés komponens. Organikus oldalról nem a klasszikus GOR, hanem a nem olyan rég óta ismert LPR is állhat. Ilyenkor nem a kövér ember fekvő helyzetében nagy mennyiségű savas gyomortartalmat böfög, hanem sovány, stresszes alkat, akinek a nyelőcső alsó harmadában van diszkrét pH csökkenése. Én nem savkötőt adnék, hanem ivókúrát Salvus vízzel. Napi 1-2 dl (kisebb pohár) mennyiséget kellene óránként mindössze 1-1 korty sebességgel, étkezés után föltétlenül megiszogatni. 2-3 hét múlva fog lassan javulni. Ezt kiegészítendő érdemes volna ClinSin vagy NeilMed eszközzel reggel és este orrot öblögetni, mert a civilizációs környezetben gyakori az éjjeli gátolt orrlégzés, ami miatt a garat kiszárad, fokozva a tüneteket. Ha ezek nem segítenek, további kivizsgálás lehetséges (bakteriológia, pH mérés). Harmadik lehetőség pedig a föntiekkel kombinálva is a Rinogermina orrprobiotikum havonta ismételve.


        Kérdés: 2020. április 28., 17:06; Megválaszolva: 2020. április 29., 16:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: