• Fül-orr-gégészeti probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Február 22-én orvoshoz fordultam kezdődő, jobboldali középfül gyulladással. A gyulladásra kaptam antibiotikumot (Aktil duo), amit be is szedtem, teljesen. Úgy tűnt, segített: a fájdalom teljesen elmúlt, egy kis dugultság-érzés maradt, ezért infra-lámpát és meleg sót használva esténként még melegítettem, orrsprayt használtam. Március 7-én arra ébredtem, hogy furcsán hallom a szobámban lévő konvektor kattogó hangját. Nem csak magukat a kattanásokat hallottam, hanem minden egyes kattanás után egy elnyújtottabb, magasabb hangot. Ez egy pár perc alatt folyamatos csengéssé alakult. Még aznap felkerestem az ügyeletet, de azt mondták hogy ez nem az ő hatáskörük, hétköznapon menjek vissza a fül-orr-gégészetre. Március 9-én így is tettem, 4000 Hz-es 20 dB-es jobb oldali fülzúgást állapítottak meg a hallásvizsgálat során. A vérnyomásomat és a vérképemet rendben találták. Még aznap elkezdtem kapni a szteroidos infúzió kúrát, kezdetben 125 mg-os hatóanyag tartalommal. 1 hétig kaptam az infúziót egyre csökkenő dózisban, az utolsó napokban már 40 mg-ot. A következő héttől tabletta (Medrol) formájában szedtem a szteroidot, orvosi utasítás szerint ezt is egyre csökkenő adagban: ezen a héten kedden vettem be az utolsó adagot: 1/4 16 mg-os tablettát. A doktor úr akinél voltam, Betahistint is felírt, amit ma pont 1 hete szedek, reggel és este 1-1 24 mg-os tablettát. Emellett Bioptron lámpát, lágy-lézer készüléket használok, vitaminokat szedek, relaxációs meditációkat csinálok. A 4000 Hz-es fülzúgásom jelentősen javult a Betahistin szedése óta, vannak szakaszok egy nap, hogy abszolút nem is hallom, szinte teljes csendben sem. Viszont pár nappal a Betahistin szedése előtt óta folyamatos pezsgő, sistergő, ciripelő, magasabb hangot hallok, azt hiszem mindkét oldalon, vagy talán az egész fejemben. Nagyon meg vagyok ijedve, mert mióta kialakult a fülcsengés, nagyon kényesen figyelek minden kis hangra és már magam sem tudom eldönteni, hogy vajon a "csendet" érzékelem egyfajta sistergésként? Vagy tényleg hallok valamit? Állandóan hallom ezt a "pezsgés"-szerű hangot, és mintha teljesen más jellegű lenne, mint a 4000 Hz-es csengés volt, ezt nem tudom csak úgy pl. zenével, rádióval elnyomni. Ha összeszorítom az állkapcsom, erősebben hallom. Körülöttem élők válaszai alapján mindenki hall egyfajta hangot, amikor összeszorítja az állkapcsát. Én tulajdonképpen azt a hangot hallom folyamatosan, kicsit kevésbé intenzíven. Rettenetesen fárasztó. Nagyon félek, hogy talán neurológiai eredetű a probléma. Mitől lehet? Mit tudok tenni annak érdekében, hogy kevésbé halljam? Mivel próbálkozzam? Milyen eredetű lehet a probléma? A kialakult járványhelyzetben melyik kórházhoz, kihez tudnék fordulni ahol még fogadnak ilyen panaszokkal? Múlt héten csütörtökön (akkor még „csak” a 4000 Hz-es csengésemmel) jártam a budapesti tinnitus klinikán a Czeizel Intézetben, ott a doktornő felírt egy Memoril nevű keringésjavítót is, de azt még nem kezdtem el szedni, mivel már a Betahistintől is annyira féltem, tekintve, hogy nagyon sok rosszat olvastam róla olyanoktól akiknek, mint nekem sem, nem vérnyomás vagy keringési zavar eredetű a fülzúgásuk (legtöbben azt írták, hogy semmit nem használt vagy, hogy sokkal erősebb lett a zúgásuk/fejfájásuk lett tőle/stb.). Lehet, hogy mégis meg kellene próbálni, ha már a Betahistin nálam segíteni látszik? Vagy lehet, hogy a javulás még a szteroidok utóhatásának tudható be és ha nincs keringési problémám akkor nem lehet a Betahistin? Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a Fülzúgás témában

        Tisztelt Asszonyom, Ha a maradvány recsegés a rágóizom feszítésével változik, akkor nem neurológiai, hanem középfül eredetű. Így spontán javulása várható. Többet sajnos csak kivizsgálás után lehet mondani. Ha nincs változás, keresse a területileg illetékes fül orr gégészeti osztályt, ott tudják útba igazítani a jelen lehetőségekről.


        Kérdés: 2020. április 06., 10:03; Megválaszolva: 2020. április 06., 22:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: