• Műtét utàni lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Garatmanduláimat 3 hete távolították el, a szövettani laborleletet online megkaptam, de még sajnos 2 hetet kell vàrnom a következő kontrollvizsgálatra és addig is érdekelne, hogy mi baja volt a manduláimnak. Lelet: Jobb oldali tonsilla palatina. 25701/19 Bal oldali tonsilla palatina. Makroszkópos leírás: 25700/19 34 mm-es, szürkés, barázdált felszínű képlet, amelynek lacunaiban a metszéslapon sárgásszürke, törmelékes anyag található. 1k, 1, maradt 25701/19 38 mm-es, az ellenoldalihoz hasonló makroszkópos képet mutató tonsilla, amelynek felszínén több véralvadékos felrakódás is látható. 1k, 1, maradt Mikroszkópos leírás: 25700-25701/19 Mikroszkóp alatt szájpadmandulából származó kimetszések azonosíthatók. A felszíni hám szabályos, a fibroticus sövényekkel tagolt lymphoid állományban nagyszámú secunder nyirok folliculus ismerhető fel. A crypták üregében helyenként kisebb-nagyobb actinomyces tőkék látszanak, melyek környezetében a laphámban neutrophil granulocyták is láthatók. A peritonsillaris lágyrészek megőrzött szerkezetűek. Diagnózis / Vélemény: 25700-25701/19 Tonsillitis chronica follicularis hyperplasiával. Hyperplasia az a mirigyek megnagyobbodását jelenti, igaz? Válaszát előre is köszönöm! 26 éves / Férfi

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a Mandula gyulladás témában

        Tisztelt Uram, Igen, azt jelenti. Fenti leírás típusos krónikus mandulagyulladás szövettani lelete. További teendő nincs.


        Kérdés: 2019. november 11., 23:47; Megválaszolva: 2019. november 18., 18:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A hurutos köhögés
        COVID-19 kisokos