• Hallásvizsgálat eredmények

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A mi történetünk egy rutin hallásküszöb vizsgálattal kezdődött, melynek eredménye mindkét oldalt ép hallás lett megállapítva. A jobb oldali fülben 125 Hz-es, 250 Hz-es és 8000 Hz-es értéknél minimális eltérés látszódott (20 dbnél van a jelzés, a többi esetben 10 vagy 5 db), de még értékhatáron belül volt. Továbbá a jobb oldali fül esetében a vizsgálat időpontjában lapos tympanogram volt és kevés folyadék, emiatt fül orr gégészetre küldtek minket. Ott már nem volt jelen a folyadék. Utána voltunk saját megnyugtatásom céljából egy OAE vizsgálaton, mely 1000-4000 Hz-es tartományban másodpercek alatt mindkét fülben ép hallást eredményezett, viszont az alacsonyabb és magasabb frekvenciákra nem kaptunk választ. Kérdéseim: a fentebb említett hallásküszöb vizsgálaton látható minimális eltérést (alacsony és magas tartományban egyaránt) okozhatta e az akkor jelenlévő folyadék? Vagy a 8000 Hz-es eltérés, már zajártalom miatt alakult ki egy 5 éves gyereknél? Párszor volt szabadtéri koncerten (nem az első sorban állt) és focimeccsem, de amúgy teljesen átlagos városi, ovis életet élünk minden velejárójával:néha mellettünk elsuhanó motor, mentő stb. Illetve elmagyarázná, hogy a stapedius reflex eredménye mikor jó, mivel az eredményből nem tudunk kiigazodni. Nem tudom csatolni a képet, így megpróbálom leírni, 90-95 és 100 db-en is van reflex a 0 és az 1es jelzés között, a bal fülben kicsit közelebb az 1hez, sőt 95 és 100 dbnél át is lépi. Van félnivalónk, vagy normálisak az értékek? Kérem tisztelettel minden kérdésemre válaszoljon. Lehet túlreagálom az egészet, de szeretném a legjobbakat mindig a gyerekeimnek. Köszönettel Ferenc

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a hallás témában

        Tisztelt Uram! A szubjektív hallásküszöb vizsgálat az egyetlen frekvenciaspecifikusan értékelhető eredmény, a többi (stapedius, OAE, tympano) ezt kiegészíti, de a frekvenciaspecifikus hallásról nem ad választ. 5 éves korban elsősorban a dobűri folyadék a kérdés, ha ez megszűnt, nincs miért aggódni. A 4000Hz fölötti frekvenciákon ritkán mérünk, beszédértésben nincs is jelentősége, a zajártalomra nem, csak a hirtelen idegi hallásvesztésre és az időskori nagyothallásra jellemző a magas hangok helyén a sérülés. Tehát ez vagy méréshiba vagy a folyadék a gyermek esetében. Ha van stapedius reflex, függetlenül a formájától, a középfül védőmechanizmusának épségét és egy becsült minimum átlagos hallásküszöböt jelent. Összefoglalva: jelenleg nincs fül-orr-gégészeti teendő, a gyermek hallása ép.


        Kérdés: 2019. október 17., 20:06; Megválaszolva: 2019. október 18., 14:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: