• Fülzúgás (Tinnitus) - Betahistin javasolt-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 2018 november közepén kezdődött a panaszom: fülzúgás (bal fül). A fül-orr-gégész orvos a kövezkező vizsgálatokat kérte: - hallásvizsgálat: egyoldali idegi hallásvesztést, ép ellenoldali hallással állapítottak meg - nyaki gerinc röntgen, kétirányú: a radiológiai eredmény enyhe fokú spondylosis, a nyaki lordisis íve elsimult - nyaki ultrahang: negatív Az orvos gyógytornát és keringésjavító infúziót javasolt. Mivel a kórházi befekvést jelenleg nem tudtam vállalni, a következő gyógyszert írta fel: Betahistin-Ratipharm 16 mg (3X1). (Szédüléses panaszom nincs) A gyógyszert néhány napja szedem, de úgy érzem, hogy a fülzúgásom azóta felerősödött. (Pedig a gyógyszer szedése előtt éreztem egy kis javulást). Szeretném megkérdezni, hogy ezt a gyógyszer okozhatja? Érdemes-e tovább szednem (az orvos szerint 1 hónapig kellene) vagy inkább elhagyjam? Esetleg lelki okai lehetnek a romlásnak? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a Fülzúgás / tinnitus/ - betahistin javasolt-e? témában

        Tisztelt Hölgyem! A fül-orr-gégészeti kivizsgálása korrekt volt, valamint az általa javasolt kezelés is. Levelében azt írja, hogy a jobb fülén idegi halláscsökkenése van, a bal fülön jól hall, de itt érzékeli a fülzúgást. Ami mintha magától javult volna a kezelés megkezdése előtt. A nyaki torna javasolt a nyaki gerincnél talált kisebb deformitások miatt. A betahistin hatóanyag adása javasolt fülzúgás, vagy szédülés, vagy nagyothallás esetén. Csak több hetes kezelés után remélhető javulás, a legtöbb esetben több hónapig szedik a betegek. Manapság általában 2x24 mg-ot adunk, esetleg 3x16 mg-ot. Azaz a kezelése megfelel a szakmai kívánalmaknak. Kizárólag gyomorfekélyben, vagy tüdő asztmában szenvedő betegek esetén kell fokozottan figyelni az alkalmazására. A betahistin hatóanyag úgy hat, hogy a belsőfülben javítja a vérkeringést. Nem kívánatos mellékhatása alig van, néha múló gyomorpanasz lehet, igen ritkán allergiás bőrtünet. A keringés mérséklődése által okozott fülzúgást ezért nem erősíti fel. Valamint azt is kérdezi, hogy lehet-e lelki oka a fülzúgásnak. Lehet! Jobbulást kívánok dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke, fül-orr-gégész
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2019. január 19., 11:19; Megválaszolva: 2019. január 20., 12:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: