Ízérzékelési zavar

Tisztelt Doktornő! Két hónapja (máj közepén) kaptam torokgyulladás, és/vagy annak tüneteivel járó bakteriális légúti fertőzést -, hogy a kettő közül melyik, ez máig nem, derült ki. Én mindenesetre tisztitatlan légkondicionálóra gyanakszom, hogy az volt a megbetegedés forrása, mert akkoriban több helyen is ki voltam téve annak Lázam nem volt, "csak" piros torok, orrdugulás-orrfújás, gyenge torokfájás, szorítás. A legzavaróbb jelenég azonban a szagló és ízérzékelő képességem szinte teljes elvesztése volt. Mivel a C vitamin / Tantum Verde nem hozott megoldást, kétféle antibiotikumkúra lett a vége egymást követően: Azitromicin és Cefzil. Az azitromicin kúrának 8 napja lett vége, a Cefzilnek épp a mai napon lett vége. Habár a hagyományos tünetek már rég elmúltak, az ízérzékelésem még mindig nem tért vissza. Egy fokkal jobb ugyan, ahhoz képest, mint, amikor egyáltalán nem éreztem az ízeket, de még mindig csak töredéke a korábbinak. A szaglásom sem az igazi, a szagokat is még mindig csak akkor érzem, ha azok forrása teljesen közel van hozzám. Azért nem gondolom, hogy a jelenség az antib. mellékhatása lenne, mert már a kúra megkezdése előtt teljesen eltűnt az érzékelésem, tehát nem a szedést követően jelent meg. Annak utánanéztem, hogy az ízérzékelés elvesztése akár komoly betegségek előjele is lehet, a gégedaganattól kezdve pajzsmirigy problémán át a HIV fertőzésig, azért szeretném kérdezni, Ön mit javasol, elsőként hova érdemes fordulnom? Köszönettel;

Dr. Gerencsér Emőke válasza ízérzékelési zavar témában

Tisztelt Uram! Önnek fül-orr-gégészhez kell fordulnia. Az orrot / orrgaratot endoszkóppal is meg kell nézni, sz.e. arckoponya CT-t készíteni. A szaglás elvesztése okozza az ízérzékelés zavarát, ilyenkor csak a 4 alapízt érzi a beteg, összetett ízeket nem. Valószínűleg nem jut szagmolekulákat tartalmazó levegő - mechanikai akadály miatt a szaglóhámhoz, ami az orr legfelső részén, kb a szemzúg magasságában van. Csak alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet szó esetlegesen ideggyógyászati konzíliumról. Rossz helyen nézett utána. Gégedaganat és pajzsmirigy betegség nem okozza. Azt Önnek kell tudnia, hogy kapcsolatai miatt szóba jöhet-e Önnél HIV fertőzés. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke

Megválaszolva: 2018. július 16.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Garat/mandula panaszok kellemetlen...
Tisztelt Doktor Úr! Egy vissza-visszatérő problémával küzdök. Enyhe torokkaparás, mandulák pirosodása és vele társuló kellemetlen lehelet (ami néha erősebb...
Elhúzódó gyermekkori Orrmelléküreg...
Kedves Dr Úr/Nő! Gyermekem, December 11-én orrdugulásra panaszkodott, majd be is lázasodott (38.5), amely állapot, Dec 13-ig tartott. Fájdalma nem volt....
Mandulaműtét térdprotézis műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr! 63 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok. A góckutatás során a torokváladékban strectocoppus C került kitenyésztésre, minden más...
Tüszős mandulagyulladás láz nélkül?
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni, tüszős mandulagyulladást állapotot meg a házi orvosom, nem fáj a torkom, nincs lázam, de viszont a mandulam...
Állandó felsőlégúti panaszok
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta folyamatosan felső légúti betegségekben szenvedek. Egy év alatt legalább hatszor folyik az ortom és fáj...