Kell aggódnom?

Kedves Dr. Zaránd Rajmund! 1 hete voltam Fül-orr-gégészeten, detritusz probléma miatt. Ha már ott voltam, megemlítettem egy több éve megnagyobbodott nyirokcsomómat a nyakamon. Nem látta, hogy kóros lenne, de a megnyugtatásom végett elküldött belgyógyászatra, hogy csináljanak ultrahangot. A mai napon ez meg is történt. A "problémás" nyirokcsomóval pont, hogy nem volt baj, de helyette találtak rengeteg más gyulladt nyirokcsomót. Íme a leletem: "Jobb o. submand. a tapintható resist.-nak megfelelően 8x4 mm-es szabályos szerkezetű nycs. Tőle lateralisan hasonló 14x4 mm-es nycs. A carotis villa felett 3db. 8 és 12 mm-es kissé vastagabb corticalisu nycs. Bal o. submand. 17 mm-es, a nagyerektől dorsalisan a felső harmadban néhány 15-16 mm-es, kissé vastagabb corticalisu nycs. Pajzsmirig lebeny mko. norm. nagyságú, homogén szerk. Az axillákban, a supraclav. árkokban kóros nycs. nem ábrázolódik." 2 napja, hogy megfáztam. Egész nap fújom az orrom, valamint enyhe kaparó érzést tapasztalok a torkomban. Kell aggódnom a lelet miatt, vagy a betegség miatt lehetnek ennyire begyulladva? Ha a betegség a ludas, elképzelhető az, hogy 1 nap alatt begyulladnak? 22 éves férfi vagyok. Kellemes napot kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza nyirokcsomó témában

Tisztelt Uram!

Jó hír, hogy az UH nem vetette föl malignitás gyanúját, tehát nem daganat. Vagyis marad a reaktív, azaz gyulladásos eredet. És igen, a nyirokcsomók nagyon hamar képesek aktivizálódni. Jobbulást kívánok!

Kérdés: 2018. március 06., 14:15; Megválaszolva: 2018. március 06., 14:55
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Limfómára utalnak a tüneteim?
Nyirokcsomó és torokfájás
Tisztelt Doktornő, 6 hónapja egy nagyobb, hetekig tartó torokgyulladás (talán mononukleozis) után meg van dagadva pár nyaki és hónalj nyirokcsomom....
Fájdalmatlan nyirokcsomó?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! Több éve már hogy a nyakam jobb oldali részén van egy megnagyobbodott nyirokcsomó. Egyáltalán nem fájdalmas, és...
Csomó a nyakon II.
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap kérdeztem Öntől "Csomó a nyakon" címmel. Köszönöm gyors válaszát. Azt kifelejtettem a leírásból, hogy 4 éves...