• Alvási apnoé

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Súlyos alvási apnoe-t diagnosztizáltak nálam. AHI 71/h. (otthon, általam apnea link készülékkel mért) Illetve kaptam beutalót alvás laborba is, ahol AHI 42/h volt az eredmény. Minden Orvos azt mondta nekem, hogy ezen kizárólag a CPAP terápia segít, mert olyan magas az érték, hogy műtétekkel, nyelvcsap, lágyszájpad nem lehet segíteni, maximum csökkenteni. De meg sem nézték hogy mekkora a nyelvcsap, és milyen laza szövetek veszik körül. Illetve volt róla szó, csak TB rendelésen, közben én egy magánrendelőbe bejelentkeztem, ahol már nem vizsgáltak meg, csak az apnea-link gépet kaptam meg egy éjszakára, és az eredmény súlyossága miatt be lettem utalva alváslaborba. Ott sem nézték meg (de hát ott nem is az a dolguk) csak kizárólag a légzéskimaradásokat, és SAo2-t mértek. Ez alapján CPAP kezelés mellett döntöttek. Én nagyon meg voltam ijedve, és mivel nekem ezt mondák, hogy ez az egyetlen módja a nyugodt alvásnak, ezért vásároltam egy CPAP gépet. Viszont megvizsgáltam magam utólag, és úgy látom, hogy nekem nagyon nagy mértékben lelóg a nyelvcsapom, és igen szűk tud lenni a légút a laza szövetek miatt. 42 éves vagyok testsúly BMI 33, 3 kg/m2. Oldalt fekve is horkolok! Ha eltávolíttatnám az uvula-t, és a laza szöveteket, valóban megmaradna a betegség? Útjába állhat a levegővételnek ezeken kívül még valami? (szájon át lélegezve alvás közben) Valóban megmaradna a légzéskihagyás ezek után is? Ha igen mitől? Hisz ezek szűkítik le a levegő útját tudomásom szerint. Tisztelettel várom, válaszát!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a apnoe témában

        Tisztelt Uram! A legmodernebb EBM adatbázisok (pl. Cochrane) az alvási apnoék kezelésére 3 alapvető módszert vizsgáltak. 1. Fogyás. C evidencia (nincs összefüggés) 2. Orr és garatműtétek (pl. Uvulopalatopharyngoplastica): B evidencia (kevés összefüggés) 3. CPAP kezelés: A evidencia (szoros összefüggés) Ezek alapján magas AHI index esetén mindenképpen a CPAP kezelés a választandó. Nyilván meg lehet próbálkozni fogyással vagy UPPP műtéttel is, de a sikert a fentiek alapján nehéz garantálni, bár klinikailag sok kedvező esetet ismerünk.


        Kérdés: 2017. október 04., 21:36; Megválaszolva: 2017. október 05., 13:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Még decemberben írtam Önnek, a nyaki nyirokcsomóim miatt, és a nehéz nyelés miatt. Már akkor is említettem a pajzsporc fájdalmat. Követtem a javasoltakat, de nem volt javulás, így újra felkerestem a fül-orr gégészem, a...
        Tisztelt Doktor Úr! 4,5 hete vettem észre, hogy a bal fülem zúg. A háziorvos hurutosnak látta, kaptam Otipax sprayt. Mivel nem maradt abba, néha nyilallást is éreztem, elmentem az ügyeletre, ahol Duoxal cseppet adtak, s mellé 1 napig csíkot a...
        Nyár óta folyik az orrom, 3 hónapja az orrom is be van dugulva, de mindig csak az egyik fele. A jobb orrlyukam szokott bedugulva lenni, este felé jellemző, hogy átdugul a másikra. Január első felèben elmentünk fül-orr gègèszetre ahol az orvos...
        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Az elmúlt pár hétben lakókörnyezetemben folyamatosan zavaró füst szag jelentkezik, különösen a házon belül. Állandó torokfájást, a torok váladékozását, irritáló érzést érzek, amely szopogató...
        Tisztelt Doktor úr/nő! Az utóbbi időben, napokban/hetekben arra lettem figyelmes, hogy ha éjszaka felébredek, és szeretnék a jobb oldalamra feküdni, akkor ugye a jobb fülem van a párnán, a bal fülem szabadon. Ilyenkor a bal fülemben dobogást...
        Tisztelt Doktor Úr! 31 éves nő vagyok. Problémám kb.fél éve éjjel nappal folyamatosan fent áll,amikor is elkezdtem érezni,hogy tele vagyok váladékkal és nem tud távozni, nem tudom normálisan kifùjni felköhögni.Állandó torokkaparás,...