arcüreg ciszta, mandulák, góc

Gyermekem látóideg gyulladást kapott 5 éve a jobb szemére, amely során elvesztette a jobb szemére a látását. Számos vizsgálatnak vetették alá, de eddig minden vizsgálata negatív (Sm, autoimmun, egyéb..) . Az utolsó reményem, hogy megtaláljam a betegsége okát, hogy háziorvosunk szerint füll orr gégészeti probléma okozhatta csak. MR: A septum balra deviál, jobb oldali sinus sphenoidalisban kb 17 mm átmérőjű, cystának megfelelő képlet ábrázolódik, jobb oldali sinus maxillaris felső fala mentén egy 8 mm-es, minden szekvencián magas jeladású képlet ábrázolódott. A látóidegtől 2-2, 5 cmre van a ciszta. orrmandulák túltengése.megnagyobbodott adenoid. tonsillákhypertrophiásak,, mobilisak, nyomásra kevés purulens váladék ürül. Kérdés, hogy mi okozhatja az arcüreg cisztát? Érdemes lenne kiszedetni a torok manduláját is? Mennyi százalék esélye van, hogy ez a góc a látóideg gyulladásnak, feltéve, ha már minden más okot kizártak? Várom szíves válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza gócbetegség témában

Tisztelt Asszonyom!

Sajnos, a föltett kérdéseiről az elmúlt évtizedekben számos vélemény született pro és kontra, igazán okos választ adni nem lehetséges.

A góckérdés olyan mértékben tisztázatlan jelenleg is, hogy vannak olyan szakmai kollégiumok (pl. Anglia) , ahol a létezését is mereven elutasítják a problémának, holott a saját praxisomból is tudok jópár pozitív példát hozni, mikor típusos panasz és típusos gócbetegség állt fönn, az utóbbi szanálása a másodlagos betegséget meggyógyította (pl. foltos hajhullás vs mandulagóc) . De sajnos ezekben a típusos esetekben is csak 70-80%-os javulást lehet prognosztizálni, az önök által említett esetekben pedig csak 10-20% a javulás esélye. A mandulaműtét számomra viszonylag egyszerű döntésnek tűnik, hisz nincs hosszútávú kockázata, de az iköböl föltárása a környező struktúrák sérülése miatt már kockázatosabb.

Egyébként a cisztát bármi is okozza (krónikus gyulladás, allergia, ismeretlen eredet) , lehet, bár csekély esélyű az összefüggése a látóideg gyulladásával.

Ráadásul egy 5 éves vakság reverzibilitása szinte lehetetlen.

Mindent összevetve, ha a folyamat nem halad előre, a műtétektől komoly előnyt nem várnék, a kalkulálható kockázatukkal pedig mégis számolni kell.

Kérdés: 2017. október 02., 13:03; Megválaszolva: 2017. október 02., 16:19
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Teljesen bedugult orr, duzzadt...
Tisztelt Doktor Úr! A panaszom az, hogy 5 napja náthás vagyok. Első két napban semmi orr probléma nem volt, csak erős torokfájás, nagyon váladékos...
Visszatérő mandulagyulladás
Tisztelt Doktor Úr! A segítséget szeretném kérni. Az ősz beköszöntével 3 hetente visszatérő mandulagyulladással küszködöm. Melyek döntő...
Szortyogás
Szép napot. 1,5 éves Kisfiam 4 napja nagyon szortyog. Mintha tele lenne az orra és nem kapna levegőt. Nincs megfázva, nem beteg. Fújom, szívom neki...
Gyakori köhögés
Kedves Rajmund! Van egy 18 éves fiam és nem tudjuk miért de most vagy 3 hete sokat köhög.Főleg a délutáni és esti órákban.A háziorvodunkkal már...
Pattanás az orrban
Kedves Doktor Úr! Azért keresem, mert egy másfél hete észrevettem, hogy a bal orr lyukam bejáratánál (kicsit beljebb) van egy fehér növedék...