Orrmelléküregek gyulladása

Tisztelt Doktornő, Az orr melléküregek gyulladásáról szeretnék kérdezni. Előzményként elmondható, hogy engem műtöttek először orrsövény ferdüléssel (septum res.), majd kétszer (2 év különbséggel /2011; 2013) orrmelléküreg gyulladással (FESS), mivel folyamatosan váladékcsorgás volt a torkomon, gyakorlatilag olyan volt, mintha állandóan meg lennék fázva. Az utolsó műtét 2013-ban volt, ahol kitisztították a melléküregekben folyamatosan felgyűlő, sűrű, zöld váladékot, valamint polipokat. Ezután javult a helyzet, de nem múlt el, gyakorlatilag rendszeres időnként folyamatosan visszatér az az állapot, mintha meg lennék fázva, váladék gyűlik össze a melléküregekben, enyhe váladékcsorgás is előjön. A műtét óta volt 2 alkalommal szteroid kezelésem is (tabletta formában), valamint napi 2 alkalommal orrmosást is végzek Salvus vízzel, amely a váladék ürülését segíti. Orrsprayt is használok a műtét óta, Dymista, Rhinochort vagy Nasonex (nem egyszerre, hanem kb. félévente váltva). Rendszeresen (3-4 havonta) járok fül-ott gégészhez kontrollra, ahol endoscoppal megnézi a doktornő az üregeket, ha kell a váladékot leszívja. A doktornő azt mondja, hogy ez a betegség nem gyógyítható, mert nem mikrobiális eredetű a gyulladás, hanem az immunrendszer (?) túlműködés következménye a nyálkahártya folyamatos, túlzott váladéktermelése. Azt szeretném kérdezni, erre a betegségre létezik-e olyan gyógyszer, amellyel véglegesen gyógyítható, megszüntethető, illetve létezik-e olyan vizsgálat, amivel ezt a betegséget ki lehet mutatni? Gyakorlatilag ezzel élek 6 éve, és sajnos eléggé megnehezíti a mindennapjaim, nehéz vele együtt élni, mert sokszor eldugul az orrom, vagy a felgyülemlő váladék a torkomban nehezíti a beszédet, köszörülni kell a torkom folyamatosan, stb. (Megjegyzés: nyáron pollenallergiám van, melyre az említett Cetirizint szedem, illetve asztmám is van, melyet kb. 2 éve diagnosztizáltak.) Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Orrmelléküregek gyulladása témában

Tisztelt Kérdező! Az idült pansinusitisnek van olyan formája, amely mindig kiújul. A korrekt műtét ellenére is. Ebben az esetben arckoponya CT kontrollal kellene átnézni a melléküregeket / mert pl. az iköbölbe és a homloküregbe endoscoppal nem lehet belátni. Amennyiben a nyálkahártya poliposus burjánzása kiújult, az előszeretettel felülfertőződik mind baktériumokkal, mind gombákkal. Meg lehet próbálni a kóros váladékot tenyésztésre elküldeni. A doktornőnek igaza van, ezek a kiújuló gyulladások nem gyógyíthatók meg véglegesen. Azaz nincs speciális, oki kezelése. Kimutatni -, mint írtam - CT-vel, endoscoppal lehet, de hisz már kimutatták. A torokköszörülést részben a hátracsorgó váladék, részben az allergia okozza. A levelében felsorolt orrsprayket írjuk fel a betegeknek. Abban az esetben, ha a műtét során megnyitott melléküregek nem záródtak el és nincs polip, próbáljon meg Nasodren Prevalin orrspray-t alkalmazni, ez nem tartalmaz szteroidot, tisztán növényi hatóanyag és reflexesen, a csillószőr működést fokozva kihajtja a kóros váladékot. Naponta 1x lefekvés előtt egy órával kell befújni / kicsit csíp /, mert kb egy órán át tüsszögést és fokozott váladékozást okoz, ez a hatása. Nem folyamatosan adjuk, egy üveg elhasználása után egy hét szünet, illetve újra kezdeni, ha ismét van váladék. dr Gerencsér Emőke

Dr. Gerencsér Emőke
Dr. Gerencsér Emőke Fül-orr-gégész
Megválaszolva: 2016. június 15.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Kissebb dudor a fülekben
Jó napot! Egy hete nőtt egy kissebb dudor a fülemben, előszőr nem tulajdonítottam neki sok jelentőséget, de pár napja már a másikban is van, szimetrikusan....
Évek óta tartó torokfájás
Tisztelt Doktorúr! Évek óta visszatérő torokfájdalommal küzdök. Sokszor kellemetlen szúró érzést érzek hátul a torkomban, nyakamban, illetve a szájpadlásom...
Arckoponya Ct fül orr gégészeti...
Tisztelt Dr Úr! Gyermekkoromban arcüreggyulladások, orrpolyp, felsőléguti panaszok miatt kétszer műtöttek: FESS, majd septumplastica, kétoldali mucotomia,...
Fehéres csíkok a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném abba, hogy a számban belül egy ideje már észre vettem, hogy a belső arc résznél található jobb és bal oldalt...
Visszatérő piros torok
Üdvözlöm! 1 hónappal ezelőtt jártam fül orr gégésznél pici nyelési érzékenységgel piros torokkal, azi sandozt írt fel (vérbő garatnyálkahártya leleten),...
Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...