fűlzúgás, remegés

Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapja (nagyjából a magas vérnyomás kezelését követően, addig csak szívdobogás hallása néha) zúg a bal fülem, nehezen meghatározható a hangja és frekvenciája, mivel összetett berregés, nagyjából a benzines autók alapjáratára hasonlít, a szívdobogáskor a legerősebb (gyengén változik az erőssége a szívdobogás ritmusa szerint) , de maga a berregő hang jellege, frekvenciája és frekvencia moduláltsága azonos marad. A zúgás jelentkezése előtt észleltek enyhe magas vérnyomást, melyet hamar be is állítottak (2x5 mg Nebilet, 1x 5mg/1, 25 mg Coverex-AB Komb) . - Egyéb gyógyszert nem szedek. - Szív és érrendszeri elváltozások nincsenek (magas vérnyomás miatt kivizsgálva) , teljes vizelet, vér labor referencia értékek között minden. A felzúgás a vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését követően jelentkezett, továbbá éjszaka vagy nappal nyugalmi helyzetben a bal oldalam (végtagok és az oldalam) remeg, a fülzúgás berregő hangjával azonos rezgéssel. A háziorvos szerint ez pszichés kivetítése a fűl zúgásnak, „így érzékelem a fűl zúgást” és nem gyógyszer mellékhatás. Az ideggyógyász nem állapított meg semminemű elváltozást. A pszichiáter (mentálhigiénés gondozóban) nem zárta ki, de nem tartja valószínűnek, hogy a fülzúgás pszichés kivetülése. A fül-orr gégész szakorvosok (szakorvosi rendelőben és általa beutalt konzultációs helyen) kizárták, a rendelőben megvizsgálható és észlelhető elváltozásokat. Audiológiai vizsgálat nem mutatott halás romlást. Naki ultrahang még hátra van. A fül-orr-gégész (HM EK, ide utalt a helyi szakember) nem javasolta az infúziós kezelést, melyet a lakhely szerinti orvos a beutalóban javasolt, mivel az a fülzúgás kezdetét követő pár napon belül hatásos, így gyógyszeres kezelést javasolt (Betahistine) , amely ezidáig nem használt. Az utolsó konzílium alkalmával infúziós kezelés lehetőségét vetette fel, melyhez 3-4 napra kórházba kéne mennem, de nekem kéne eldöntenem, hogy vállalom vagy sem. De nem tudok dönteni, mivel nem tudom, hogy miről döntsek, hiszen nem tudom, hogy mit céloz a kezelés és milyen hatóanyaggal vagy gyógyszerrel. Talán ebbe tudnak segíteni, hogy milyen kezelés lehet ez, milyen hatóanyag és ezt milyen körülmények között lehet alkalmazni? Valóban be kell feküdni kórházba vagy kórházi osztályon, de előre meghatározott időben bejárással lehetséges a kezelés? Milyen 1 hónapon belüli leletek, vizsgálatok (pl.: EKG, teljes vizelet, vér) szükségesek a kezeléshez? Mi lehet az oka a remegésnek? Lehet-e a felzúgás és a remegés valamely gyógyszer mellékhatása?

Dr. Zaránd Rajmund válasza fülzúgás témában

Tisztelt Uram!

Az infúziós kezelés napi egy vagy kétszeri értágító, agyi áramlásfokozó gyógyszerekkel történik. Elméletben általában lehetséges bejárva is, de a nyugalom, megváltozott környezet is fontos lehet, így a legtöbb osztály ragaszkodik a bennfekvéshez, jobbak így az eredmények, meg praktikusan is nehezen kivitelezhető az infúzió utáni pihenés a ki-be rohangálással.

Általános tapasztalat, hogy végleges gyógyulás a 2 héten belüli kezeléstől várható, de javulni szokott az időn túli infúzióktól is.

Leletek nem szükségesek nagyon frissek.

Mindezek, természetesen, gyógyszerszedéssel összefüggésbe hozhatóak.

Kérdés: 2016. február 07., 12:19 ;Megválaszolva: 2016. február 07., 16:03
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Füll zúgás
Jónapot. 1hónapja már zúg a fülem. Kimosták a füllem most kaptam egy gyógyszert de továbbra is zúg a fülem.nem folyamatosan de nagyon gyakori.ha...
Fülzúgás kezelés
Fülcsengés, füldugulás
Fülzúgás észlelése
Tisztetlt doktor úr! Egy napja fülzúgást észlelek mind a két fülemben ami hirtelen jött. Nyaki ideg becsípódésem van. A fülzúgás magától...
Állandó fülzúgás kezelése