Csomó a nyakon

Tisztelt Doktor Úr! Kb. másfél évvel ezelőtt észleltem egy csomót a nyakam bal oldalán. Kemény, mozgatható, fájdalmatlan, olyan 2 cm hosszú lehet, a szélessége kisebb.. A mérete azóta sem változott, talán egy picit nagyobb mikor valamilyen felsőlégúti betegségem van. Én nyirokcsomóra gyanakodtam és felkerestem egy fül-orr-gégészt kb. 1 éve. Az orvos elküldött vérvételre és nyaki ultrahangra is. A vérvétel alapján a CRP-m meghaladta a referencia értéket de csak egy keveset, köhögtem is akkoriban és az orvos azt mondta rá ez nagyon kis gyulladás, valószínűleg megfázás vagy kisebb fertőzés lehet. Az ultrahang vizsgálat augusztusban volt. A leletemre ezt írták: A pajzsmirigy lebenyek nem nagyobbak, szerkezetük szabályos. Az isthmus nem szélesebb. A nyálmirigyek eltérést nem mutatnak. Kóros nyaki nyirokcsomó nem látható. A radiológus azt mondta nyugodjak meg, semmi rendelleneset nem talált. Azóta nem foglalkoztam vele de a csomó még mindig ott van és olyannak érzem mint előtte tapintásra és méretre is. Ön mit gondol ill. javasolna a leírtak alapján?

Dr. Zaránd Rajmund válasza nyirokcsomó témában

Tisztelt Uram!

Én is reaktív nyirokcsomónak gondolnám, bár tapintási lelet nélkül igen nehéz véleményezni. Nyaki UH ismételhető, fájdalmatlan, nem drága, nincs sugárterhelés. Bármi gyanús esetben kimetszés és szövettan szükséges.

Kérdés: 2016. február 03., 18:42 ;Megválaszolva: 2016. február 03., 18:45
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Limfómára utalnak a tüneteim?
Mi okozza a nyaki nyirokcsomók tartós...
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Több, mint egy évvel ezelőtt egy megfázásos megbetegedés során tapinthatóvá vált bal oldalon két nyirokcsomó az...
Nyirokcsomó és torokfájás
Tisztelt Doktornő, 6 hónapja egy nagyobb, hetekig tartó torokgyulladás (talán mononukleozis) után meg van dagadva pár nyaki és hónalj nyirokcsomom....
Kell aggódnom?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! 1 hete voltam Fül-orr-gégészeten, detritusz probléma miatt. Ha már ott voltam, megemlítettem egy több éve...
Fájdalmatlan nyirokcsomó?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! Több éve már hogy a nyakam jobb oldali részén van egy megnagyobbodott nyirokcsomó. Egyáltalán nem fájdalmas, és...