Normális ez egy orvostól?

Kedves Doktornő, 2 napja írtam Önnek tüszős mandulagyulladásom kapcsán, és szinte azonnal jött is válasz, amiért nagyon hálás vagyok. Egyelőre nem vetetem ki a mandulámat, de még nincs elvetve az ötlet. Ami miatt írok, az egy újabb kérdés. A hétvége során elkezdtem beszedni egy Azi Sandoz (250 mg) -t, ugyanis egy 6 szemes csomagból elfekvőben megmaradt nekem 4 szem (a testvérem kezdte el egyszer szedni, de 2 szem után abbahagyta) . Azért mertem ezt megtenni, mert szűk 1 éve pontosan ugyanilyen tüszős mandulagyulladásom volt, arra kaptam egy csomag tökugyanilyen Azi Sandozt, végigszedtem, gyönyörűen elmúlt. Sosem szoktam orvoslátogatás előtt gyógyszerakcióba lendülni, de most úgy voltam vele, biztosan nem ártok magamnak, hétvége volt, szörnyen fájt a mandulám, lázas voltam... szóval úgy döntöttem, elkezdem szedni ezt a maradék Azit, aztán hétfőn a fül-orr-gégésztől sűrű magyarázkodások közepette kérek majd még egy receptet, hogy kiválthassam, és a hiányzó 2 szemet is beszedhessem. Ma már sokkal jobban voltam ébredéskor, lement a lázam, sőt a hőemelkedésem is, a torkom még fáj, de kicsit kevésbé - éreztem, hogy már az első napi adag azitromicin hatni kezdett. Elmentem a fül-orr-gégészhez, akinek elmagyaráztam a dolgot. Nem kaptam szidást:), amiért elkezdtem szedni magamtól az Azit, VISZONT! nem volt hajlandó felírni belőle még egy receptet. Ehelyett egy 10 napig szedendő Duomox 1000-t írt fel, bárhogy magyaráztam neki, hogy az Azi Sandoz nekem tökéletesen jó lenne! Most itt állok egy megkezdett Azi Sandozzal, amit csak 3 napig szedtem volna, tökéletesen meggyógyultam volna tőle, de nem tudom végigszedni, így ha legközelebb valamiért ezt írnák fel, már lehet, nem is fog hatni... És ugyanakkor itt állok 10 napnyi Duomox-szal, miközben ha valamit igazán rühellek, az az, ha 3 helyett 10 napig kell kínoznom a szervezetemet antibiotikumszedéssel. Őszinte véleményét kérem: normális ez egy orvostól? Engem nagyon zavar, hogy nem tudom végigszedni azt az Azit. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Gerencsér Emőke válasza Normális ez egy orvostól? témában

Tisztelt Kérdező!

Igen, normális! Ő legalább megtanulta a szakmáját és betartja a szakmai kollégium javaslatait.

Mandulagyulladás esetén az első választandó szer a penicillin csoportba tartozó. Ha erre túlérzékeny a beteg, második a kefalosporin csoport. Utolsó választandó a makrolid csoport, amelybe az azithromycin is tartozik. Magyarországon meglehetős " visszaélés" történik az azithromycinnel, nagyon sok betegem van, akik " háromnapos antibiotikumot " kaptak. Ezért az azithromycinre egyre több baktérium nem reagál, azaz rezisztenssé vált törzsek jelentek meg. Mert a baktérium bölcs, megváltoztatja a szerkezetét, míg az ember buta és nem szedi be végig a felírt antibiotikumot / lásd a testvérét is /.

Valamint azt hiszik, hogy erősebb az az antibiotikum, miből kevesebbet kell beszedni.Pedig nincs erős és gyenge antibiotikum, hanem bizonyos kórokozókra ható, vagy nem ható antibiotikumok léteznek.

Ha az orvos felírt volna, akkor megint megmarad 4 szem és ugyanezt teszi Ön legközelebb is.Tehát a szakma szabályait betartva penicillin származékot adott, ennek ennyi a kezelési ideje.

Az is tévedés, hogy az antibiotikum szedésével kínozza a szervezetét. Épp ellenkezőleg! Segíti! Mert nem az immunrendszernek kell minden erejét mozgósítva kimerülésik küzdeni a baktériummal, hanem az antibiotikum teszi ezt. Mégpedig úgy, hogy a baktérium szaporodását gátolja, ezáltal nem termelődik új, a szervezetben lévők pedig elhalnak, mert az életidejük rövid.

Épp ezért egy nap alatt az azithromycin sem érezhetően hatott, hisz Ön azt nem érzi, hogy a baktériumai nem szaporodnak. Bizonyos - főleg urológiai - betegségekben csak 2 napos az azithromycin kezelés és mással folytatják.Tehát jelen helyzet miatt Ön sem vált rezisztensé.

Valamint az azithromycin nem csodaszer. Ami mindig, mindenre hat / hatni fog.

Az antibiotikum egy adagja tartalmazza a bakteriosztatikus / vagy baktericid hatáshoz szükséges hatóanyagot, van amit egy napig kell szedni, van amit 10 napig, de a szervezetet nem kínozza!

Azt írja, rühell 3 nap helyett 10 napig gyógyszert szedni. A gyógyszerszedés nem emócionális kérdés. Tudom, mindenki azt gondolja, hogy a szervezete olyan mint a mikróhullámú sütő, amibe beleteszek valamint és pár perc múlva melegen kiveszem. A szervezetbe bevisszük a gyógyszert és megvárjuk azt, amíg optimális hatását kifejti.

Ezért lebeszélem arról, hogy minden gyulladásban Ön is " háromnapos kezelendő " legyen.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. február 01., 11:47 ;Megválaszolva: 2016. február 01., 16:33
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülgyulladàs stb
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...