Torokváladék tenyésztés

Tisztelt Doktornő! Góckutatás céljából utaltak be fül-orr-gégészetre, ahol torokváladék tenyésztés készült a torokmanduláimról levett, mintából. Eredménye: "A, mintában kimutatott mikróba: Streptococcus C csoport. Csíraszám: sok telep." Kérdezni szeretném, hogy ez normális, vagy esetleg valamilyen fertőzésem van. A torkom amúgy nem gyulladt, ránézésre a manduláim is rendben vannak. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Torokváladék tenyésztés témában

Tisztelt Kérdező! A góckutatás alkalmával a garatmandulákat meg kell nyomni és azt vizsgálni, hogy mi nyomható ki azokból. Ez lehet híg, cseppnyi genny és lehet rizsszemnyi, törmelékes szürkés-fehér váladék is. Ezen esetekben a garatmandula: góc pozitív, tehát a góctalanítás azt jelenti, hogy mandulaműtétre szánja el magát. A garatváladék tenyésztését - én sem tartom - kórjelzőnek és kötelezőnek. Az Ön esetében Streptococcust tenyésztettek ki. Lehet megpróbálni egy antibiotikum kúrát. A labor megadja pontosan azt, hogy a Streptococcus baktérium mely antibiotikumokra érzékeny., De a gócvizsgálat lényege az: ha kinyomok a garatmandulából gennyet, vagy, detrituszt, akkor operálni kell-. dr Gerencsér Emőke

Megválaszolva: 2016. január 29.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Kissebb dudor a fülekben
Jó napot! Egy hete nőtt egy kissebb dudor a fülemben, előszőr nem tulajdonítottam neki sok jelentőséget, de pár napja már a másikban is van, szimetrikusan....
Évek óta tartó torokfájás
Tisztelt Doktorúr! Évek óta visszatérő torokfájdalommal küzdök. Sokszor kellemetlen szúró érzést érzek hátul a torkomban, nyakamban, illetve a szájpadlásom...
Arckoponya Ct fül orr gégészeti...
Tisztelt Dr Úr! Gyermekkoromban arcüreggyulladások, orrpolyp, felsőléguti panaszok miatt kétszer műtöttek: FESS, majd septumplastica, kétoldali mucotomia,...
Fehéres csíkok a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném abba, hogy a számban belül egy ideje már észre vettem, hogy a belső arc résznél található jobb és bal oldalt...
Visszatérő piros torok
Üdvözlöm! 1 hónappal ezelőtt jártam fül orr gégésznél pici nyelési érzékenységgel piros torokkal, azi sandozt írt fel (vérbő garatnyálkahártya leleten),...
Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...