torokváladék tenyésztés

Tisztelt Doktornő! Góckutatás céljából utaltak be fül-orr-gégészetre, ahol torokváladék tenyésztés készült a torokmanduláimról levett mintából. Eredménye: "A mintában kimutatott mikróba: Streptococcus C csoport. Csíraszám: sok telep." Kérdezni szeretném, hogy ez normális, vagy esetleg valamilyen fertőzésem van. A torkom amúgy nem gyulladt, ránézésre a manduláim is rendben vannak. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Torokváladék tenyésztés témában

Tisztelt Kérdező!

A góckutatás alkalmával a garatmandulákat meg kell nyomni és azt vizsgálni, hogy mi nyomható ki azokból.

Ez lehet híg, cseppnyi genny és lehet rizsszemnyi, törmelékes szürkés-fehér váladék is.

Ezen esetekben a garatmandula: góc pozitív, tehát a góctalanítás azt jelenti, hogy mandulaműtétre szánja el magát.

A garatváladék tenyésztését - én sem tartom - kórjelzőnek és kötelezőnek.

Az Ön esetében Streptococcust tenyésztettek ki.

Lehet megpróbálni egy antibiotikum kúrát. A labor megadja pontosan azt, hogy a Streptococcus baktérium mely antibiotikumokra érzékeny.

De a gócvizsgálat lényege az: ha kinyomok a garatmandulából gennyet, vagy detrituszt, akkor operálni kell-.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 28., 14:39; Megválaszolva: 2016. január 29., 18:19
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Rejtélyes kór!
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Halláscsökkenés
Orrnyálkahártya duzzanata