Nyelvcsap duzzanat

Kedves Doktornő! Valószínűleg megfáztam vagy elkaptam egy vírust.ugyanis kissé fáj/kapar a torkom, közérzetem sem túl jó, lázam nincsenNeo Citrant vettem be, amely segített. A torkom is piros, illetve kissé megnyúlt/duzzant a nyelvcsapom.Ez utóbbitól kicsit megijedtem, de azt olvastam, hogy ezt a torkogyulladástól lehet?! Sóval és Listerinnel öblögetem. Köszönöm válaszát!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Nyelvcsap duzzanat témában

Tisztelt Kérdező!

A hűléses felsőlégúti betegségek valóban így kezdődnek. Abban igaza van, hogy forróitalport kezdett el alkalmazni, valamint öblöget.

A nyelvcsap megnyúlása ijesztő tud lenni, nyelésnél is kellemetlen érzetet kelthet.

Azt kell majd megnézni, nem kezdődik-e vizenyő / amikor megdagad/, ilyenkor antihisztamint is be lehet venni egy szemet naponta / pl. suprastin, ami álmosíthat, vagy allergia elleni bármely hatóanyag /.

Illetve vannak gyulladások, amikor a nyelvcsap alján fekélyszerű lencsényi kráter képződik, az viszont meglehetősen fájdalmas.

Nem feltétlenül jár együtt mandulagyulladással, van, amikor csak a garatfal erezett és a nyelvcsap nyúlik meg.

Egyelőre nincs más teendője, alkalmazza a megkezdetteket.Túl gyakran felesleges nézegetni, mert akkor az ember csak erre koncentrál és minden pici panaszt felnagyít.

Jobbulást kívánok

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 23., 15:56; Megválaszolva: 2016. január 23., 16:24

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Nyelvcsap hosszabbodás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma reggel úgy ébredtem fel, hogy a nyelvcsapom megduzzadt és egészen a nyelvemig ér. Természetesen nagyon zavaró, és félek...
Adenoid vegetáció apró ciszták...
Dr. Kerekes Éva válasza szerint felesleges vizsgálat volt a CC ellenőrzés... Másrészt szerinte félreértettem az idegsebészt, nem mert azt írja a...
Szaj mandula
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném a következő panaszban. Pár napja figyelmes lettem hogy a jobb szaj mandulámon egy apró fehér túró...
Fülcsengés
Tisztelt Doktor Úr! Lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. 17 éves,elmondása szerint gyerekkora óta bal oldalon csengett a füle, de mivel ő ezt...
Sjöngren syndróma miatt orr-fül...
Ma voltam gégészeten,mert viszket és fáj balodalt az orcimpám,belül kis pirosodás,külsőrészre is kiterjedt.Ez a probléma volt régebben is,meg...