Nyelvcsap duzzanat

Kedves Doktornő! Valószínűleg megfáztam vagy elkaptam egy vírust.ugyanis kissé fáj/kapar a torkom, közérzetem sem túl jó, lázam nincsenNeo Citrant vettem be, amely segített. A torkom is piros, illetve kissé megnyúlt/duzzant a nyelvcsapom. Ez utóbbitól kicsit megijedtem, de azt olvastam, hogy ezt a torkogyulladástól lehet! Sóval és Listerinnel öblögetem. Köszönöm válaszát!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Nyelvcsap duzzanat témában

Tisztelt Kérdező! A hűléses felsőlégúti betegségek valóban így kezdődnek. Abban igaza van, hogy forróitalport kezdett el alkalmazni, valamint öblöget. A nyelvcsap megnyúlása ijesztő tud lenni, nyelésnél is kellemetlen érzetet kelthet. Azt kell majd megnézni, nem kezdődik-e vizenyő /, amikor megdagad/, ilyenkor antihisztamint is be lehet venni egy szemet naponta / pl. suprastin, ami álmosíthat, vagy allergia elleni bármely hatóanyag /. Illetve vannak gyulladások, amikor a nyelvcsap alján fekélyszerű lencsényi kráter képződik, az viszont meglehetősen fájdalmas. Nem feltétlenül jár együtt mandulagyulladással, van, amikor csak a garatfal erezett és a nyelvcsap nyúlik meg. Egyelőre nincs más teendője, alkalmazza a megkezdetteket. Túl gyakran felesleges nézegetni, mert akkor az ember csak erre koncentrál és minden pici panaszt felnagyít. Jobbulást kívánok dr Gerencsér Emőke

Megválaszolva: 2016. január 23.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Nyelvcsap hosszabbodás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma reggel úgy ébredtem fel, hogy a nyelvcsapom megduzzadt és egészen a nyelvemig ér. Természetesen nagyon zavaró, és félek is, nehogy...
Arckoponya Ct fül orr gégészeti...
Tisztelt Dr Úr! Gyermekkoromban arcüreggyulladások, orrpolyp, felsőléguti panaszok miatt kétszer műtöttek: FESS, majd septumplastica, kétoldali mucotomia,...
Fehéres csíkok a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném abba, hogy a számban belül egy ideje már észre vettem, hogy a belső arc résznél található jobb és bal oldalt...
Visszatérő piros torok
Üdvözlöm! 1 hónappal ezelőtt jártam fül orr gégésznél pici nyelési érzékenységgel piros torokkal, azi sandozt írt fel (vérbő garatnyálkahártya leleten),...
Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...
Torokmandula elváltozás
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi nap folyamán fül-orr-gégészeti vizsgálaton jártam. A vizsgálatot követően a leletemre a következő került "Grade 2 heges...