mandulagyulladás

Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy már lassan egy éve gombócérzés van a torkomban.Ez idő alatt kezeltek allergiára, mandulagyulladásra, ugyanis egyszer megjelentek fehér foltok a bal mandulámon. Antibiotikumos kezelés utánn a foltok elmúltak, de a gombóc érzés azóta is megmaradt.Néha fájdalmas a nyelés is.Küldök egy fotót, ugyanis a bal mandulám sokkal nagyobb, és mintha valami hólyag féle lenne rajta.Félek hogy daganatom van.Kérem mondja el véleményét a kép alapján.nagyon szépen koszonom. Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza mandulagyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

Bár a fotó elég jó, de azért nem ad annyi információt, mint a direkt vizsgálat. Azt látom, hogy kissé túlzottan erezett a garat, a hátsó garatfalon pár nyirokpárna megnagyobbodott. Úgy tűnik, hogy a mandulán retenciós ciszta van / ami " melléklelet", nem foglalkozunk vele /

A véleményhez látni kellene a nyelvgyököt és az algaratot is / a fájdalmas nyelés miatt /.Ezt fül-orr-gégész gégetükörrel látótérbe tudja hozni.

A garatmandulák nem szimmetrikusak, tehát annak semmi jelentősége nincs, hogy az egyik nagyobb. /az Öné nem sokkal nagyobb /

Úgy tűnik, hogy egy - nem túl komoly - idült garatgyulladása van.

Egy biztos: nem daganat irányában kell vizsgálni, felesleges arra gondolni. Ilyenkor nem tudunk oki kezelést adni, hisz magát az okot nem ismerjük.

Megpróbálhat Isla Cassis pasztillát elszopogatni. Elvileg reflux betegségnek is felléphet ilyen jellegű atípusos tünete. Gasztroenterológiai kivizsgálás nélkül a háziorvos is felírhat PPI csoportba tartozó savtermelést csökkentő gyógyszert, ezt minimum egy hónapig szoktuk adni, mert ha ez állna a háttérben, a panasz kb. 1-2 hónap alatt csökken, vagy szűnik meg.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a gombócérzést fenntartja és fokozza az, hogy a beteg túlzottan aggódik és erre a területre koncentrál. Ön is daganattól fél.

Ha a garatmandulát megnyomják és abból detritusz ürülne / pici, szürkésfehér, rizsszemnyi törmelék / akkor a garatmandulák műtéti eltávolítása is szóba jön.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 20., 22:47; Megválaszolva: 2016. január 21., 08:12
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Tüszős mandulagyulladás
Mi lehet a baj?
Duzzadt nyirokcsomó
Mandulagyulladás
mandulagyulladás