Gyakori arcüreggyulladás

Tisztelt doktornő! Egy átlag emberhez képest gyakrabban szoktam tüsszögni, főleg reggelente ébredéskor, de havonta átlagosan 1-2-szer a tüsszögés nem csillapodik, hanem az orrban szúró viszkető érzés fog el. Ez odáig fajul, hogy néhány óra alatt nagyon erős, általában féloldali, de néha teljes arc és homloküreggyulladás alakul ki, nagyon erős vízszerű orrfolyással és intenzív könnyezéssel, fejfájással. Eddig egyedül cataflammal sikerült csökkentenem valamelyest a tüneteket, orrspray-ket is próbáltam, de egyik sem hatott. A dolog lefolyása mindig ugyanaz, a tünetek 24 maximum 36 óra elteltével teljesen megszűnnek, csak a sok orrfújástól kiszáradt, kipirosodott orr marad. Ezután hetekig semmi bajom nincs. Legalább 10 éve megvan ez a betegségem, eleinte azt hittem, hogy gyakori megfázás, aztán úgy gondoltam allergia, mivel megfázáshoz túl gyors lefolyásúnak tűnik. Többször is voltam különféle allergia vizsgálaton, de minden negatív lett. Ráadásul semmilyen évszak vagy helyszínbeli, sem állat vagy növénnyel kapcsolatos összefüggést nem fedeztem fel. Orrpolipot sem találtak nálam, fogproblémám sincs. Elég tanácstalan vagyok, talán valamilyen különleges allergiám van, vagy az arcüregemmel nincs rendben valami? Harminc éves férfi vagyok, egyéb betegségem nincs. A válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Tamás.

Dr. Gerencsér Emőke válasza Gyakori arcüreggyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

Azt nem hiszem el, hogy pár óra alatt arc-és homloküreggyulladás alakul ki Önnél. Ha igen, akkor azt ugye kivizsgálták, dokumentálták és kezelték.

A tünetek nagy része allergiára utal - attól még lehet allergiás, hogy a tesztek negatívak, ez semmi különlegességet nem jelent, csak a betegeknek abba a 30 %-ába, akiknél ez így van. Az allergiák egyik csoportja szezonális, a másik perenneális = azaz évszakhoz nem köthető, ebben sem különleges az esete.

Nem tudom, miért az arcüreg jut eszébe, de nagyon egyszerű végére járni: készítsenek arckoponya CT-t, vagy CBCT-t és azt átnézve nemcsak az arcüregek, hanem az összes melléküreg állapota megítélhető.

Ha elkezdődik a tüsszögés, fújjon az orrába Prevalin allergia orrspray-t / erős felrázás után / ez 6 órára nyújt védelmet a nyh- allergen találkozás alól, majd ismételhető.

Azt nem értem, hogy reggel vannak tüsszögési rohamai, vagy ha a tüsszögés megkezdődik akkor az 36 órán át tart?

10 éves panaszok után érdemes egy CT-re elmenni

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 14., 01:04 ;Megválaszolva: 2016. január 19., 08:52
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás