Mitől van a gyakori középfül és hallójárat gyulladásom?

Kedves Doktornő! Sajnos minden évben előfordul, néha többször is hogy középfül, illetve hallójárat gyulladásom van. Emellett már olyan mértékben cseng mindkét fülem, hogy az alvásban is zavar. Két éve műtötték a bal fülemet, mert a csecsnyúlvány is elfertőződött. Erre a fülemre meg is süketültem. A jobb oldalon is halláscsökkent lettem. Mit tehetek azért, hogy elkerüljem a fertőzéseket? Volt már gombás megbetegedésem is mindkét fülemen. Szedek értágítót, többfajtát kipróbáltunk az orvosommal, de nem igazán segítettek. Válaszát köszönöm. Tisztelettel. Csongár Ágnes

Dr. Gerencsér Emőke válasza középfük és hallójáratgyulladás témában

Kedves Kérdező! Önnek - úgy tűnik számomra - kétoldali idült középfülgyulladása van. Ezért kellett a bal oldalt megoperálni két éve. Azt nem tudom, milyen volt a hallása és miért süketült meg. A fül-orr-gégész ezt biztosan elmondta Önnek. Azt is elmondta, hogy lehetséges-e az Ön állapotában második ülésben hallásjavító műtétet végezni, vagy nem Az sem, derül ki, milyen típusú halláscsökkenése van a jobb fülén, hord-e hallókészüléket. A dobhártyák állapotáról sem ír, arról sem, milyen a fülkürt működése / mert az szükséges a középfül gyógyulásához/ A orr, orrgarat és a melléküregek állapota is befolyásolhatja a dobüreg működését. Sokszor viszont nem tudjuk, miért ismétlődnek a középfülgyulladások. A kétoldali fülzúgás valóban zavaró, viszont nincs oki kezelése. Meg szokták próbálni a betahistin hatóanyag szedését / 2x24 mg-ot, vagy 3x24 mg-ot / Külső hallójárat gyulladás is szokott ismétlődni, főleg akkor, ha gyógyvíz, klóros víz, samponos víz érzi az arra érzékeny hallójáratot. Illetve ha abban hámlás, berepedés van. Ezt szárazon alkalmazott fültisztítóval is elő lehet idézni / ezért a vattát mindig paraffinba kell bemártani, mielőtt a hallójáratot kitörölnénk vele / A külső hallójárat kezelése csíkozás, a Burow oldatba mártott csíkra kenünk kenőcsöt. Ha gombás a gyulladás, gombaelleneset, ha nem, akkor más félékből választunk. Nem lehet válaszolni arra a kérdésére, miként kerülhetné el a fertőzéseket, hisz nem tudom, külső hallójárati bőrgyulladások vannak-e, középfülgyulladások, zárt-e a dobüreg, illetve qazokat nem tudom, amelyeket fent felsoroltam. Amennyiben Öb diabeteszes, a fertőzések gyakoribbak és sgyógyulnak. dr Gerencsér Emőke,

Megválaszolva: 2016. január 19.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Arckoponya Ct fül orr gégészeti...
Tisztelt Dr Úr! Gyermekkoromban arcüreggyulladások, orrpolyp, felsőléguti panaszok miatt kétszer műtöttek: FESS, majd septumplastica, kétoldali mucotomia,...
Fehéres csíkok a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném abba, hogy a számban belül egy ideje már észre vettem, hogy a belső arc résznél található jobb és bal oldalt...
Visszatérő piros torok
Üdvözlöm! 1 hónappal ezelőtt jártam fül orr gégésznél pici nyelési érzékenységgel piros torokkal, azi sandozt írt fel (vérbő garatnyálkahártya leleten),...
Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...
Torokmandula elváltozás
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi nap folyamán fül-orr-gégészeti vizsgálaton jártam. A vizsgálatot követően a leletemre a következő került "Grade 2 heges...
Elhúzódó fülbe sugárzó fájdalom?
Kedves Doktor Úr! Az én problémám körülbelül 1 hónapja kezdődött, amikor is a jobb fülembe éreztem kisugárzó fájdalmat. Ekkor még háziorvoshoz mentem, aki a...