mitől van a gyakori középfül és hallójárat gyulladásom?

Kedves Doktornő! Sajnos minden évben előfordul, néha többször is hogy középfül, illetve hallójárat gyulladásom van. Emellett már olyan mértékben cseng mindkét fülem hogy az alvásban is zavar. Két éve műtötték a bal fülemet, mert a csecsnyúlvány is elfertőződött. Erre a fülemre meg is süketültem. A jobb oldalon is halláscsökkent lettem. Mit tehetek azért hogy elkerüljem a fertőzéseket? Volt már gombás megbetegedésem is mindkét fülemen. Szedek értágítót, többfajtát kipróbáltunk az orvosommal, de nem igazán segítettek. Válaszát köszönöm. Tisztelettel. Csongár Ágnes

Dr. Gerencsér Emőke válasza középfük és hallójáratgyulladás témában

Kedves Kérdező!

Önnek - úgy tűnik számomra - kétoldali idült középfülgyulladása van. Ezért kellett a bal oldalt megoperálni két éve. Azt nem tudom, milyen volt a hallása és miért süketült meg. A fül-orr-gégész ezt biztosan elmondta Önnek. Azt is elmondta, hogy lehetséges-e az Ön állapotában második ülésben hallásjavító műtétet végezni, vagy nem

Az sem derül ki, milyen típusú halláscsökkenése van a jobb fülén, hord-e hallókészüléket. A dobhártyák állapotáról sem ír, arról sem, milyen a fülkürt működése / mert az szükséges a középfül gyógyulásához/

A orr, orrgarat és a melléküregek állapota is befolyásolhatja a dobüreg működését.

Sokszor viszont nem tudjuk, miért ismétlődnek a középfülgyulladások.

A kétoldali fülzúgás valóban zavaró, viszont nincs oki kezelése. Meg szokták próbálni a betahistin hatóanyag szedését / 2x24 mg-ot, vagy 3x24 mg-ot /

Külső hallójárat gyulladás is szokott ismétlődni, főleg akkor, ha gyógyvíz, klóros víz, samponos víz érzi az arra érzékeny hallójáratot.Illetve ha abban hámlás, berepedés van. Ezt szárazon alkalmazott fültisztítóval is elő lehet idézni / ezért a vattát mindig paraffinba kell bemártani, mielőtt a hallójáratot kitörölnénk vele /

A külső hallójárat kezelése csíkozás, a Burow oldatba mártott csíkra kenünk kenőcsöt. Ha gombás a gyulladás, gombaelleneset, ha nem, akkor más félékből választunk.

Nem lehet válaszolni arra a kérdésére, miként kerülhetné el a fertőzéseket, hisz nem tudom, külső hallójárati bőrgyulladások vannak-e, középfülgyulladások, zárt-e a dobüreg, illetve qazokat nem tudom, amelyeket fent felsoroltam.

Amennyiben Öb diabeteszes, a fertőzések gyakoribbak és sgyógyulnak.

dr Gerencsér Emőke,

Kérdés: 2016. január 13., 17:50; Megválaszolva: 2016. január 19., 08:42
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Rejtélyes kór!
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Halláscsökkenés
Orrnyálkahártya duzzanata