Krónikus garatgyulladás

Tisztelt Doktornő! Kicsit hosszú lesz a kórtörténetem, de mindent részletesen leírok. A mandulaműtétem óta (2009) nem volt komolyabb betegségem. Tavaly március óta azoban egyfolytában betegeskedem, egy nap egyszerű torokfájással indult az egész, majd pár órával később már magas lázam volt, ez eltartott 4-5 napig, sajnos a zh-időszak miatt nem tudtam otthon maradni, majd az 5. nap körül elkezdtem tompa fájdalmat érezni az arcüregemben, úgyhogy elmentem az ügyeletre. A doktornő arcüreggyulladást állapított meg, kaptam Augmentint, be is szedtem, de a torokfájás utána újrakezdődött, sajnos még erősebb fájdalmat éreztem, majd miután észrevettem, hogy a garat egyik oldalán valami lepedékszerű jelent meg, megint elmentem az orvoshoz, fekélyes garatgyulladás volt az eredmény. Klacidot írt fel, azt is beszedtem, de 1-2 nap után ismét belázasodtam, a torkom csak nem akart helyrejönni, megint visszamentem az orvoshoz, azt mondta, szedjek Mebucaint, Cataflamot, Phlogosollal öblögessek. Elküldött vérvételre, vizeletvizsgálatra, minden rendben volt. Májusban fel kellett keresnem egy fül-orr-gégészt, sajnos továbbra sem javult a helyzet, elküldtek arckoponya CT-re, góc nem alakult ki, mérsékelt orrsövényferdülést állapítottak meg. A doktornő refluxra gyanakodott, de se a betegség előtt, se azóta nincsenek refluxpanaszaim, szedtem Quamatelt, használtam orrspray-t, ismét mentem vérvételre, a helicobacter negatív lett, a torokváladék úgyszintén, se baktérium, se gomba nem tenyészett ki. Ecseteltem, gargalizáltam mindenfélével, szedtem C-vitamint, közben 3. fajta antibiotikumot. Ősszel felkerestem egy másik fül-orr-gégészt, a javaslatára beszedtem egy dobox Broncho-vaxomot. Most Multi-Tabs Immunoval próbálkozom. AZ égvilágon mindent kipróbáltam már, de lassan egy éve már, hogy a garatom gyulladt, granulált, száraz, többször sűrű váladék van rajta, a szájpadlásomon is rendszeresen megjelennek piros pontok, mintha csípések lennének. Igazából nem tudom mi mást tehetnék, mi okozza az egészet és mitől múlna el. Lehet esetleg, hogy valamilyen vírus? Tudna tanácsolni valamit? Előre is köszönöm!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Krónikus garatgyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

A fényképen kissé tágabb erek láthatók és több nyirokpárna.Tulajdonképp minden lehetséges vizsgálatot és kezelést megcsináltak.

Érdemes lenne még tudni azt is, hogy milyenek a nyelvgyöki mandulái. Meg az orrgarat.

Önnek valóban igaza van, már mindent kipróbált.

Ezt a helyzetet nem tudom megoldani.

Ilyen helyzetben talán megpróbálnám a következőt:

Fogorvos nézze meg, van-e fogköve és ha igen, távolítsa azt el.Ha foltok jelennek meg, gargalizáljon - öblögessen Neomagnollal, 1 - 1, 5 dl vízbe tegyen egy tablettát. Borzasztó íze van, lenyelni nem szabad, de radikálisan fertőtlenít.

A szárazság miatt folyamatosan lehetne öblögetni házilag elkészített öblögetővel:

2 dl hársfateába / ne kamilla, mert az is szárít / tegyen bele 1 evőkanál mézet és 1 evőkanál szódabikarbónát. Ezt sem szabad lenyelni. Alkalmanként lehet elszopogatni Isla Cassis pasztillát.

Lefekvés előtt érdemes Meridol öblögetőt alkalmazni,. egy gyermekkanálnyival öblögetni és kiköpni.

A szárazság miatt mentolos készítményt ne használjon. Érdemes volna sensitive fogkrémet alkalmazni, mert abban a nyálkahártyát esetleg " zavaró" összetevő nincs.

Sajnos oki kezelést nem tudok.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 06., 21:46; Megválaszolva: 2016. január 08., 17:12
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Lehet garatlimfóma?
Kedves doktor úr! Egy hete voltam fül-orr-gégésznél. Granulált volt a garatfalam, de gyulladásban volt. A gyulladás azóta már elmúlt, de a...
Nyálkahártya irritáció kezelése
Tisztelt Doktor Úr! Először is köszönöm gyors válaszát. A biztonság kedvéért leírom Önnek ismételten amiért előzőleg írtam. A...
Hólyagszerű kinövések a torokban
Tisztelt Doktor Úr! A torkomban (garatfalon? ) már jó ideje felfigyeltem különféle sárgás kinövésekre, dudorokra, amit le is fotóztam. Kb 3 éve...
Vörös torok, nem szűnő hányinger
Tisztelt Dr. Úr! 24 éves fiatal ember vagyok és a problémám kb. egy hónappal ezelőtt kezdődött. Egyik reggel nagyon hányingerem volt, úgy voltam...
Torokfajas: visszatérő...
Október végén tüszős mandulagyulladásom volt, ez idő alatt curamot szedtem illetve 3x2 rocephin injekciot kaptam, a tünetek megszűntek, de 3 nap...