Szaj garat nyelv

Tisztelt Doktorno! Eloszor is elnezest az ekezetek hianyaert, de nem magyar a billentyuzetem.: ( Nagyjabol ket eve kezelnek GERD-el.Szerintem inkabb az "LPR" (Nema reflux) mivel nincs ego erzes de aztan azonkivul minden egyeb.Folyamatos valadek a torokban neha gombocerzessel tarsulva.Sorozatos torokgyulladas es most a legujabb hogy taplo szaraz a nyelvem, a szam es az ajkam is. Most veszek ra speci szajvizet.Remelem segit! Ketszer volt gyomortukrozesem amelyen megallapitottak hogy GERD + rekeszizomserv es kaptam ra "Pantoprazolt" amit azota is szedek. Azt nem ertem hogy ha szedem a gyogyszert es betartom az etkezesi korlatozasokat is(fogytam 14kg-t 78-rol 64-re.: () akkor miert jonnek ujabbnal ujabb tunetek?! Tudna valamit ajanlani a szaj-nyelv egesre, szarazsagra? Mandula (azt hiszem tuszos) antibiotikum nelkuli kezelesere? A muteti megoldason kivul van barmi amivel megerosithetnem a rekeszizmot? Tudom hogy ez nem az on szakterulete, elnezest hogy onnek irtam de megtalaltam egy valaszat "kellemetlen lehellet" jeligere ami nagyon tetszett.:) Elore is koszonom! Udvozlettel: Zsolt

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza Száj garat nyelv témában

Kedves Zsolt!

Először is a GERD is " néma reflux ", mert típusos nyelőcsőégést nem szokott okozni. A refluxnak szinte mindig kis rekeszizomsérv az oka, ezért tud a gyomorból a sav pár cm-nyire visszafolyni a nyelőcsőbe. Csak nagyon ritkán javasolják a műtétet. A pantoprazol bevált hatóanyag a GERD kezelésére.

Nem tudom, milyen spéci szájvizet talál, de ne legyen benne menthol és kámfor, mert tovább fog szárítani.

A tüszős mandulagyulladás bakteriális fertőzés, azt antibiotikummal kezelik, döntően penicillin bázisúval. Lokális antibakteriális hatása a Bioparox oldatnak ven, azt is alkalmazhat.

Ha a manduláin nem tüszők vannak, hanem szürkésfehér csomócskák / detritusz a nevük / akkor idült garatmandula gyulladása van és ez lángol fel néha. Ha ilyen lenne a mandula, azt csak kivenni érdemes.

Nyelvégést B és A vitamin hiány is okozhat, érdemes lenne napi egy szem multivitamin tablettát bevenni.

A torokban mindig van váladék, hisz a nyálkahártya nyálkával borított felület, az a gond, ha túl sok, vagy túl sűrű.Viszont ha folyamatos váladék van, akkor meg nem száraz.

Ha taplószáraz, először is napi 2, 5 liter vizet meg kell inni.Lefekvés előtt Corsodyl, vagy Meridol öblögetőt használni.

A reflux miatt érdemes az ágy fejvégét megemelni az ágyláb alá tett tárggyal / lehet kis tömör tégla is /, mert fekvő helyzetben így a gerincoszlopnak, ill. a testnek van pár fokos lejtése és a gravitáció miatt a sav lefelé folyik. Nem a párnát, ill. a fejet emeljük, hanem a gerincet döntjük lefelé. Ezt a dőlést nem érzékeljük, nem zavaró.

A rekeszizom erősítésén felesleges gondolkodni, a sérvecske attól ott van.

Viszont a gombócérzés majdnem minden esetben stressz következménye, talán túl sokat koncentrál erre a problémára.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 06., 21:19; Megválaszolva: 2016. január 08., 17:26
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Gégénél furcsa érzés
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül két hete a gégém tájékán furcsa érzést észlelek, jellemzően ülő helyzetben. Nehéz leírni, a böfögéshez...
Fájhat annyira a fül hogy az arc...
Visszatérő hallójárat gyulladáom van 1 éve. Ez alkalommal olyan erősen fájt, hogy a flektor sem hatott, nem tudtam eldönteni hogy mi fáj mert a fél...
Teljesen bedugult orr, duzzadt...
Tisztelt Doktor Úr! A panaszom az, hogy 5 napja náthás vagyok. Első két napban semmi orr probléma nem volt, csak erős torokfájás, nagyon váladékos...
Visszatérő mandulagyulladás
Tisztelt Doktor Úr! A segítséget szeretném kérni. Az ősz beköszöntével 3 hetente visszatérő mandulagyulladással küszködöm. Melyek döntő...
Szortyogás
Szép napot. 1,5 éves Kisfiam 4 napja nagyon szortyog. Mintha tele lenne az orra és nem kapna levegőt. Nincs megfázva, nem beteg. Fújom, szívom neki...