Ultra hangs mandulamütét

As ultrahangos mandulamütét veszélyei? Miér nem elterjedt mütéti beavatkozás?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza ultrahangos mandulaműtét témában

Tisztelt Kérdező!

Ultrahangos mandulaműtétet nem ismerek, bár a mai technikai fejlődés során semmi sem kizárt.

A rádiófrekvenciás mandulaműtét során a mandula szövete nem vágással, hanem 80°C-ig történő melegítéssel, fájdalommentesen kezelhető, illetve a módszer lényegéből fakadóan nincs vérzésveszély. A rádiófrekvenciás kezelés során a mandula tömege mintegy 80-90%-kal csökkenthető.

Tehát például olyan gyermekeknél, akiknél a garatmandulák olyan nagyok, hogy mechanikai akadályt is jelentenek, alkalmazható a módszer.

Abban az esetben, ha a garatmandula góc pozitív - azaz járataiban detritusz képződik, akkor tokostól veszik ki az egészet, mert ha pici szövet bentmarad, ugyanazt a problémát jelenti, mint előtte. Utalok itt: tömege 801-90 %-al megkisebbedik.

Megítélésem szerint a beavatkozás fajtája az indikációtól függ.

Amennyiben góc pozitívnak ítélek meg egy garatmandulát és annak az eltávolítását javaslom, akkor a sportolók zömét ugyanabba az intézetbe küldöm. Ahol lehetőség van a rádiófrekvenciás beavatkozásra is.

De az ok / indikáció ismeretében a fül-orr-gégész kollégám dönti el azt, hogy rádiófrekvenciás megkisebbítést, vagy a garatmandula tokkel egütt teljes eltávolítását tartja-e a megoldásnak.

Bizony-bizony, találkozok olyan esetekkel, amikor csak kis nyirokszövet foszlányok maradtak, viszont a probléma nincs megoldva, mert ezek ugyanúgy termelik a detrituszt, mintha az egész mandula ott lenne.

Tehát nem a beteg kínzásáról van szó, hanem a teljes góctalanításról.

Egyébként pedig rajtam nem kérhető számon az, hogy mely technika milyen gyakorisággal érhető el Magyarországon.

És én - ma már - nem minden reklámszöbegnek dőúlök be, bár jól hangzanak.

Hogy elmagyarázzam:

A saját fiamnál kellett egy dermoid ciszta műtétet elvégezni. A net-en szétnéztem kíváncsiságból, bár pontosan tudtam, ki fogja operálni.

És nicsak!

Lám, hiordetik, hogy náluk nem újul ki! 600 ezer forintért. Tudvalevő, hogy a dermoid ciszta 90 %-ban kiújul, bármilyen technikát is alkalmazunk, ezzel szemben nem rákosodik el.

Hát felhívtam őket aggódó anyaként. " a 600 ezer forintot közjegyzői letétbe helyezem, Ti megoperáljátok és ha egy éven belül nem újul ki, lehívjátok a pénzt.

Mivel lecsapták a telefont, azóta is kétségek gyötörnének, ha nem ismerném a betegséget.

A rádiófrekvenciás műtétről is ezt tudom megosztani Önnel.

Ha Önb 60 éves és pl. szívbillentyű beültetésre vár és a garatmandulái gócosak, akkor vetesse ki. hagyományos módon. Inkább 3-4 nap nyelési panasz, de végleges góctalanítás.

Egyébként pedig lehetősége van bárhova, bárkihez elmenni és bármely beavatkozást felvállalni.

dr Gerencsér Emőke

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2016. január 06., 17:09; Megválaszolva: 2016. január 06., 18:03
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Visszatérő mandulagyulladás
Tisztelt Doktor Úr! A segítséget szeretném kérni. Az ősz beköszöntével 3 hetente visszatérő mandulagyulladással küszködöm. Melyek döntő...
Szortyogás
Szép napot. 1,5 éves Kisfiam 4 napja nagyon szortyog. Mintha tele lenne az orra és nem kapna levegőt. Nincs megfázva, nem beteg. Fújom, szívom neki...
Gyakori köhögés
Kedves Rajmund! Van egy 18 éves fiam és nem tudjuk miért de most vagy 3 hete sokat köhög.Főleg a délutáni és esti órákban.A háziorvodunkkal már...
Pattanás az orrban
Kedves Doktor Úr! Azért keresem, mert egy másfél hete észrevettem, hogy a bal orr lyukam bejáratánál (kicsit beljebb) van egy fehér növedék...
Fülben teltségérzés
Tisztelt Doktor Úr! Egy gyulladásos betegség megemelte a vérnyomásomat és a pulzusomat. Akkoriban éreztem először, hogy a jobb fülemben...