Ultra hangs mandulamütét

As ultrahangos mandulamütét veszélyei? Miér nem elterjedt mütéti beavatkozás?

Dr. Gerencsér Emőke válasza ultrahangos mandulaműtét témában

Tisztelt Kérdező!

Ultrahangos mandulaműtétet nem ismerek, bár a mai technikai fejlődés során semmi sem kizárt.

A rádiófrekvenciás mandulaműtét során a mandula szövete nem vágással, hanem 80°C-ig történő melegítéssel, fájdalommentesen kezelhető, illetve a módszer lényegéből fakadóan nincs vérzésveszély. A rádiófrekvenciás kezelés során a mandula tömege mintegy 80-90%-kal csökkenthető.

Tehát például olyan gyermekeknél, akiknél a garatmandulák olyan nagyok, hogy mechanikai akadályt is jelentenek, alkalmazható a módszer.

Abban az esetben, ha a garatmandula góc pozitív - azaz járataiban detritusz képződik, akkor tokostól veszik ki az egészet, mert ha pici szövet bentmarad, ugyanazt a problémát jelenti, mint előtte. Utalok itt: tömege 801-90 %-al megkisebbedik.

Megítélésem szerint a beavatkozás fajtája az indikációtól függ.

Amennyiben góc pozitívnak ítélek meg egy garatmandulát és annak az eltávolítását javaslom, akkor a sportolók zömét ugyanabba az intézetbe küldöm. Ahol lehetőség van a rádiófrekvenciás beavatkozásra is.

De az ok / indikáció ismeretében a fül-orr-gégész kollégám dönti el azt, hogy rádiófrekvenciás megkisebbítést, vagy a garatmandula tokkel egütt teljes eltávolítását tartja-e a megoldásnak.

Bizony-bizony, találkozok olyan esetekkel, amikor csak kis nyirokszövet foszlányok maradtak, viszont a probléma nincs megoldva, mert ezek ugyanúgy termelik a detrituszt, mintha az egész mandula ott lenne.

Tehát nem a beteg kínzásáról van szó, hanem a teljes góctalanításról.

Egyébként pedig rajtam nem kérhető számon az, hogy mely technika milyen gyakorisággal érhető el Magyarországon.

És én - ma már - nem minden reklámszöbegnek dőúlök be, bár jól hangzanak.

Hogy elmagyarázzam:

A saját fiamnál kellett egy dermoid ciszta műtétet elvégezni. A net-en szétnéztem kíváncsiságból, bár pontosan tudtam, ki fogja operálni.

És nicsak!

Lám, hiordetik, hogy náluk nem újul ki! 600 ezer forintért. Tudvalevő, hogy a dermoid ciszta 90 %-ban kiújul, bármilyen technikát is alkalmazunk, ezzel szemben nem rákosodik el.

Hát felhívtam őket aggódó anyaként. " a 600 ezer forintot közjegyzői letétbe helyezem, Ti megoperáljátok és ha egy éven belül nem újul ki, lehívjátok a pénzt.

Mivel lecsapták a telefont, azóta is kétségek gyötörnének, ha nem ismerném a betegséget.

A rádiófrekvenciás műtétről is ezt tudom megosztani Önnel.

Ha Önb 60 éves és pl. szívbillentyű beültetésre vár és a garatmandulái gócosak, akkor vetesse ki. hagyományos módon. Inkább 3-4 nap nyelési panasz, de végleges góctalanítás.

Egyébként pedig lehetősége van bárhova, bárkihez elmenni és bármely beavatkozást felvállalni.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 06., 17:09; Megválaszolva: 2016. január 06., 18:03
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...
Légszomj, állandó ásítás...
Üdvözlöm! 22 éves fiatalember vagyok ,nagyjából másfél éve küzdök ezzel a panasszal, megkeseríti minden napomat. Hiába alszok normálisan...
Száj problema
Üdvözlöm! Pár hete alakult ki a probléma igazabol nem faj csak kellemetlen és nem értem az okot! A nyelvem és a száj padláson égő érzés vagy...