Egyre gyakrabban visszatérő nyomás a fülben

Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Nem tudom mi okozhatja a jobb fülemben keletkezett nyomást, ráadásul utánaolvastam (talán nem is kellett volna) ez a tudatlanság pedig megőrjít. Ez alatt a fél év alatt két alkalommal kértem fül-orr-gégész segítségét. Ezen alkalmakkor megcsinálták a hallásvizsgálatot, mértek nyomást, de nem találtak semmit, látható elváltozás sem volt, ezért végül sóoldatos infúziót kaptam egy héten keresztül. Mindkét alkalommal nagyjából a kezelés végére megszűnt a nyomás a fülemben, én pedig meggyőztem magam arról, hogy itt a vége, a probléma megszűnt és többé nem tér vissza. Nem vettem számításba, hogy ez a furcsa, zavaró, enyhén hallástompító nyomásszerű érzés időközönként nyomtalanul eltűnik, majd váratlanul visszatér. Olyan érzés, mintha enyhe vákuum alakulna ki a fülemben. Nem tudom máshogy leírni. A hallásom ilyenkor egy kicsit tompul, érzékenyebb a hangos zajokra, és mintha dobozból hallanám a hangokat. A legzavaróbb az egészben, hogy ez a tünet egyre gyakrabban tér vissza, és egyre ritkábban múlik el. Belegondolni is rossz, hogy ez a tendencia tovább folytatódhat és végül el is veszíthetem a hallásom a jobb fülemre. Nemrég voltam vérvételen, a határértékeket nézve ezt a két kiugró értéket találtam: HDL koleszterin: 1, 04 (határértékek: 1, 55-2, 55) Triglicerid: 2, 13 (0, 65-1, 7), Ami esetleg valamilyen módon még támpontot adhat: Ülőmunkát végzek, sokat ülök, de nincs, és az elmúlt fél évben szinte egyáltalán nem is volt testmozgás az életemben. Körülbelül fél éve hagytam abba az egyébként rendszeres úszást. Túlsúlyos vagyok (175 cm - 95 kg). Reggelente szomjúságérzettel, kiszáradt szájjal ébredek, mindezt úgy, hogy napközben akár 4-5 liter vizet is megiszok. Előre is köszönöm segítségét.

Dr. Gerencsér Emőke válasza Egyre gakrabban visszatérő nyomás a fülben témában

Tisztelt Kérdező! Felesleges a tüneteknek " utána olvasni", mert ha nincs alap, arra nem lehet házikót építeni. Ha már van diagnózis, akkor célszerű olvasgatni a net- A fül-orr-gégészeten a szükséges vizsgálatokat elvégezték: fül-orr-gégészeti klinikai vizsgálat, hallásvizsgálat, tympanometria /=nyomásmérés a dobüregben/en, hogy megértse, mi is a betegsége. No, már megtörtént. Az önével megegyező panaszokat a fülkürt időszakos elzáródása szokta okozni. A fülkürt az orrgaratból / az orrmandula mellől/ a dobüregig, a koponya alapon futó vastag hajszál átmérőjű csatorna, ezek keresztül levegőzik a fül. Az a jelentősége, hogy a dobhártya csak akkor tud jól rezegni, ha mindkét oldalán megegyező a nyomás. A hallójárat felőli légnyomás és ugyanilyennek kell lenni belülről. Ezt a fülkürt segítségével érjük el. Ha elzáródik / akár átmenetileg is / akkor nyomásérzés van, enyhe vezetéses nagyothallás, néha beleszúró fájdalom. Nyeléskor és ásításkor, valamint kemény cukorka szopogatásakor képes megnyílni és a nyomás kiegyenlítődik. Ilyen tapasztalnak magaslatra menve, vagy búvárkodáskor, néha repülőn fel-és leszálláskor is. Valóban vákuum-érzet, mint az Ön precízen megfogalmazta. Természetesen a hallását nem fogja elveszíteni, mert ez szűkebb értelemben nem fülbetegség és a hallóideget egyáltalán nem érinti! Ne pánikoljon, mert a pánik is okozhat hallásromlást! A mérsékelt túlsúly csak abban az esetben okozhat ilyen panaszt, ha pechjére a jobboldali fülkürt szájadéknál keletkezett kis zsírpárna / zsírcsepp. Ilyen esetekben felesleges vérképet készíttetni. A hó koleszterin /HDL / kissé alacsonyabb a kívánatosnál, a triglicerid kissé magasabb, ezek nincsenek összefüggésben a panaszával., Ami nekem nagyon nem tetszik: a szomjúságérzet és a napi 4-5 liter víz ivása. Feltétlenül vizsgálják Önt meg II.es típusú latens diabetesz irányában! Kiszáradt szájjal ezért is ébredhet, mert nyitott szájjal alszik. Javaslatom: Az orr-és orrgarat endoscopos átnézése. Esetleg az orrfelek légátáramlásának a mérése / rhinomanometria/. Ez utóbbi nem feltétlenül szükséges, mert ha endoscoppal végig tudjuk nézni, akkor nagy baj nincs. Azt gondolom, a jobb oldali fülkürt nyílásánál lehet esetleg látni nyirok, vagy zsírpárnát., Ami mechanikus akadályt jelent és gátolja a szellőzést. Meg kell tanulni " Valsalvázni", azaz befogott orr és csukott száj mellett hasprésből orrfúvást imitálni. Ilyenkor a levegő a fülkürtön át a dobüregbe jut. Sőt, túlnyomás is keletkezik, ezért nagyothallást is okozhat a következő nyelésig / ásításig. Ha ez nem elegendő, akkor kell venni egy Politzer ballont olivával és megtanulni átfújni a fülkürtöt panasz esetén. Több pilóta és utaskísérő volt betegem ezt alkalmazta. Gyógyszeresen: A Nasodren orrspray megnyitja a fülkürtöt, este kell mindkét orrfélbe 1-1 befúvást alkalmazni egy héten át. Szoktunk felírni egy doboz Zyrtec-D tablettát is, valamint néha szteroidos / szénanáthában alkalmazott / orrspray-t adunk. Mindenesetre az állapot nem súlyos / ha az orrgarat endoscoppal átnézve negatív /, csak zavaró. dr Gerencsér Emőke

Megválaszolva: 2015. december 19.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Visszatérő piros torok
Üdvözlöm! 1 hónappal ezelőtt jártam fül orr gégésznél pici nyelési érzékenységgel piros torokkal, azi sandozt írt fel (vérbő garatnyálkahártya leleten),...
Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...
Torokmandula elváltozás
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi nap folyamán fül-orr-gégészeti vizsgálaton jártam. A vizsgálatot követően a leletemre a következő került "Grade 2 heges...
Elhúzódó fülbe sugárzó fájdalom?
Kedves Doktor Úr! Az én problémám körülbelül 1 hónapja kezdődött, amikor is a jobb fülembe éreztem kisugárzó fájdalmat. Ekkor még háziorvoshoz mentem, aki a...
Sípolás a jobb fülben
Tisztelt Doktor Úr! Múlt hét vasárnap (2024.04.07.) a kollegámmal számítógépes játékot játszottunk. Rajtam volt a fejhallgatóm, de nem volt különösebben...
Fellazult vérbő arytáj
Kedves Doktor Úr, Lelet értelmezésbeb kérnék segítséget. Mit jelent a fellazult, vérbő arytáj? Az orvosom nem említett szóban szerkezeti eltérést, de a...