Zinnat-garatgyulladás

Tisztelt Doktornő! Problémám 2-2, 5 hete kezdődött köhögéssel, torokfájdalmommal.Háziorvos ACC-t javasolt, 4-5nap után jobban is lettem, de pár nap szünet után ismét "visszaestem". Hétfőn fül-orr-gégésznél voltam, garat-és légcsőgyulladást állapított meg, manduláim nem gyulladtak, enyhe hőmelekedésem (37-37, 4) esténként van, egyébként a közérzetem nem rossz, napi rutinokban nem akadályoz, de próbálok pihenni. Zinnat 500mg tablettát kaptam 5napig 2x1. Már 4 szemet bevettem, de eddig nem érzek javulást.. A torkom ugyanúgy piros, kapar, kissé fáj a nyelés is, köhögésem is megmaradt (nem "vészesen" és nem folyamatosan, naponta párszor, de akkor "méylről") Próbálkozom közben Stepfennel, gargalizálással, teával stb.. Tudom, hogy az antibiotikumból az összeset be kell venni, de nem kellene már javulást éreznem? Lehet, hogy csak 4-5 nap után leszek jobban? A fül-orr-gégész azt mondta, hogy ettől a gyógyszertől 99% jól leszek, de mivel soha nem ettem még antibiotikumot, csodálkozom, hogy nem javulok. Köszönöm szépen válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza Zinnat-garatgyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

A Zinnat döntően felső léguti gyulladások kezelésére alkalmas antibiotikum. Abban az esetben, ha bakteriális fertőzése van, akkor hatásos. Ha hűléses, vagy nem bakteriális gyulladás áll fent, akkor a Zinnat " semmit sem tud tenni", hisz a fertőzés fenntartó baktériumokat pusztítja.

Tehát maga, a gyógyszer választás jó volt. A fennálló légcsőgyulladás esetén mindig adunk antibiotikumot, tehát ez is helyes döntés volt.

Mivel hőemelkedései vannak, azt gondolom, ez döntőúen hűléses megbetegedés, azaz forróitalport kellene szedni / Pl. Coldrex, NeoCitran, TriActin = ezekből naponta kettőt.

A köhögés miatt köptetőt javaslok, mert a gyulladt nyálkahártya váladékát így tudja a szervezet eltávolítani. Azt tanácsolom, hogy szedjen ambroxolt / 2x1 tbl, vagy 2x5 ml felnőtt szirup/

A torokpanaszokra a forróitalpor mellett nem szteroid gyulladáscsökkentőt lehetne bevenni / ilyenek: diclofenac, Advil, Voltaren,, stb., / ha nincs reflux betegsége. Ha lenne, akkor gyomorsavcsökkentést is alkalmazni tanácsos.

érdemes lenne venni a patikában felnőtt vitemint / ezek minden vitamin napi minimáűlis szükségletét tartalmazzák + a nyomelemeket is /

dr gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. december 09., 13:57; Megválaszolva: 2015. december 09., 17:04
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?
Fülcsengés, füldugulás
Torokváladék tenyésztése
Tisztelt Dr. Úr! Régebben kétszer volt candida gomba a torkomban. Csíraszám sok telep melyre akkor Nystatint kaptam. Szeretnék megint torokváladék...