Lassan 3 honapja

Jo napot kivanok! Aug 3 egy fesztival utan ugy ereztem hogy dagad be a torkom kulombozo helyeken de csak par masodpercre (jobb es bal oldalt) elmentem a haziorvosomhoz, meghosszabodott nyelvcsapot es 1 sargas valladekot latott es gyulladast.Zinatot irt fel es szopogatontablettat. Aug 14 korul elmentem 1 ful-orr-gegeszhez es azt mondta hogy nem lat semmi kamolyat es bioparox sprayt javasolt 2 hetig. Aug 18 elutaztam az allamokba de meg itt is megvolt a "dagad be a torkom" erzes, lejart a 2 het bioparox es meg mindig semmi javulas.Szept 3 megfaztama a legkonditol (gondolom en) nagyon levert voltam kapart a torkom a nyelvcsapom meghosszabodott es kohogtem fajt a mellkasom es a hatam es ez tobb mint 2 hetig tartott.Szept 8 hazajottem es elvegeztem laborvizsgalatokat, tudo rtg, garat valladek de semmi gyanusat nem talaltak.Chefalexin antibiotikumot szedtem 10 napig mert kikezeletlen hurutra gondoltak az orvosok ami legkondora elojott. A hules enyhulesevel a torkombol elmult a "dagad be a torkom" es megjelent az apro kis tuszuras imitt-amott erzes.Felkerestem ismet 1 ful-orr-gegeszt de os is azt mondta h semmi komolyat nem lat a gyulladt torkon kivul. Azt javasolta ne szedjek semmit es 2 het elteltevel keressek fel Marosvasarhelyen egy ful-orr-gegeszt es egy pneumatologust.Felkerestem Marosvasarhelyen egy pneumatologust azt mondta hogy a tudom rendebn van. A ful-orr-gegesz viszont gyulladt feloldali mandulat es gyulladt garatot latott (ekkor mar nem volt meg a tuszuras erzes hanem inkabb huzodott a nyakam erzes volt) 5 nap intramuscularis antibiotikum ampicilin es gentamicin naponta 3x es 25 db 16 mg medrol ezek befejeztevel befejeztevel 5 nap augmentin. A medrolt nem szedtem csak 5 napig mivel lelki allapotom a padlon volt, megvoltam gyozodve hogy sulyos beteg vagyok elkezdtem panikolni es egyik este nem tudtam elaludni, ramtort egy nagyon rossz erzes 10 masodpercig nem tudtam hogy ki vagyok es hol vagyok. Megvoltam gyozodve hogy a medrol mellekhatasa es szep lassan csokkentetem az adagot es nem szedtem tobbet. A feloldali mandula gyulladas elmult de azt mondta hogy piros garatot lat ami eros dohanyosknal fordul elo.En nem dohanyoztam aug 2. ota. Van 1 nyirkcsomom is ami 17 mm nem biztos hogy nyirokcsomo, erintesre nem faj az alakja hosszukas. Megkerdeztema ful-orr-gegeszemet hogy az mi, a valasz az volt, hogy tobb minden is lehet. A nyirokcsomo csak akkor fajt amikor nagyon szaraz volt a garat es nyeltem, de ekkor sem tudtam lokalizalni a fajdalmat mivel kisugarzott.Keszitettem uh es azt mondta a dr no hogy nincs semmi gond ez csak egy nyirokcsomo. A jelenlegei tuneteim: neha nehezkes nyeles, neha fullbe sugarzo nyilallo apro fajdalom de csak nagyon rovid ideig, szarazsag erzes a szajuregben, beszed kozben neha sipolo hang, a nyelvemen feher lepedek ami inkabb a hatso reszet erinti es kis kor alaku foltok jelennek meg rajta ami pros avagy nyelszinu (ez mega rengeteg antibiotikum elott eszrevettem) amikor hazatertem az allamokbol.Ha nem szedem a strescleant panikolok es zavart vagyok.Ha egyenes fejtartas melett vizsgalom a nyirokcsomot ugy erzem hogy fix es nem mobilis ha viszont lefele hajlitom a fejem es igy gyurodik a bor mozgathatova valik, mint 1 kis golyot mozgathatom minden iranyba.Emelett mar jo ideje 2 hete garat dietatn vagyok (semmi meleg hideg szensavas alkohol fuszeres es dohanyzas) .Ha csiposet eszek akkor ugy erzem hogy elenk a torkom, egesz a gegemig erzem hogy csip. A ful-orr-gegeszem azt mondta hogy ne szedjek semmit csak gargalizaljak szodabikarbonas vizzel es hasznaljama bioparoxot.Nem szeretnek visszmaenni ehhez az orvoshoz mivel nem foglalkozik velem.En marosvasarheleyen elek mivel fogorvosi egyetemet vegzek es nem tudok othoni orvosokhoz gyakran eljutni, az iteniekben meg nem bizom meg. Mit javasol? Azt meg meg kell emlitsem hogy kb 3 honapja a tunetek megjelenese elott 2 hettel kb rovartalanitas volt a lakasban. Azt mondtak hogy 2 ora szelloztetes utan nem tortenhet semmi bajom.Reggelig nyitva volt az ablak de meg reggel is ereztem a rossz szajizt a szamban es a levegoben is erzodot a rovartalanito szer szaga.Koszonom elore is a valaszat

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza 2 hónapos gyulladás témában

Kedves Jövendő Kollégám!

Legszívesebben annyit válaszolnék: JAJ! Egy 25 éves egyetemista sok értelmesebb és szebb dologgal is foglalkozhatna. Te viszont pánikolsz! Ebből kellene mihamarabb kigyógyulni.

Hosszabban:

A pár másodpercig tartó torok dagadás érzet pánikjel. Az uvula veleszületetten is lehet hosszú. Légkondi miatt könnyű megfázni, forróitalpor, köptető és sz.e. orrcsepp a kezelése.

Úgy látom, túl sok és sokféle antibiotikumot szedsz, ez nem bölcs dolog.Fogalmam sincs, miért alkalmaztak ampicillin + gentaycin + medrol terápiát, probiotikumot érdemes lenne szedni, hogy a bélflóra helyre álljon.

Annyit már tudnod kellene, hogy a nyakon van vagy ezer nyirokcsomó / egymás alatti 3 rétegben helyezkednek el / és mandula, vagy garatgyulladás után sokáig tapinthatók ún. reaktív = gyulladásos eredetű csomók. A nyirokcsomónak a kórokozó elpusztítása a feladata, ehhez meg kell növekedni. Teljesen felesleges a nyakadat tapogatni, vagy keresd meg a többi sok százat is.

Ha fogorvos akarsz lenni, azt is tanultad, hogy a nyelven ízlelő bimbók vannak. A keserű ízt érzékelők a nyelv tövében "V" alakban helyezkednek el és kör alakúak. Ha lepedékes a nyelv, azaz fehér, akkor az egyébként egészséges kör pirosnak látszik.

A fül-orr-gégésznek meg kellett volna mondani azt, hogy nincs semmi szervi, fül-orr-gégészeti betegséged.Tudod, a nem beteg fiatallal nem lehet folyamatosan, együttérzően foglalkozni.

A hyperaemiás garat hátterében állhat kis nyálkahártya szárazság - igyál nepi 2, 5 liter vizet /, esetleg reflux. Megpróbálhatsz protonpumpa inhibitort szedni minimum egy hónapig.

De a legfontosabb az, hogy a pánikbetegséged kezeljék és pszichológus segítsen úrrá lenni felette.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. október 12., 11:19; Megválaszolva: 2015. október 12., 15:09
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Orrzuhany helytelen használata
Seb a fülben
Ez vajon gustatoricus rhinorrhoea vagy...
Arcfájdalom
Mandulaműtet után fehér folt a...
Jó estét! Kerek 3 hete volt torokmandula eltávolító műtétem. Minden rendben ment, sikeresen meggyogyultam, a fájdalom elmúlt a második hétben....