Staphylococcus aureus a torokváladékban

Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy éve küzdök a torkommal, manduláimmal. Ez egész egy mandulagyulladással indult, amire Levofloxacin Sandoz 500 kaptam, majd ebőől lett egy reflux (volt tükrüzés) , erre jelenleg is NoAcid-ot szedek (2x1) , de a torok és mandala problémáim azóta is fennálnak, mikor milyen stádiumban, de általánosan elmondható, hogy a manduláim mindig tapinthatóak, megnagyobbodottak. Kb. fél éve volt megint egy vírusos mandulagyulladás, amkire antibiotikumot szedtem. (sajnos a nevére már nem emlékszem) Most pedig a mivel még mindig nem vagyok tünetmentes, újra szakorvoshoz fordultam és a torokváladék tenyésztés eredménye staphylococcus aureus több mint 40%-ban lett, ami nekem nem mond semmit, az oros se sokat csak, hogy ezt kell szednem: Zinnat 500 (2x1) A kérdésem az lenne, hogy mit javasol, ön is így kezelne, egyáltalán jól kezelnek-e, váltsak-e orvost? Szíves válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulagyulladás témában

Tisztelt Uram!

Jómagam a torokváladék tenyésztési eredményére csak tünet esetén szoktam antibiotikumot adni, krónikus esetben nem. Sőt, van olyan nézet is, mely szerint a S. aureus a garatban előfordulhat betegség nélkül is, tünetmentesen nem patogénként kell értelmezni, más azonban krónikus mandulagyulladás kórokozójaként tiszteli.

Én elsősorban a refluxot igyekeznék jobban körüljárni, mert ha ez rendben van, de ennek ellenére krónikus mandulagyulladásos tünetek vannak, akkor csak a mandulaműtétet ismerem, mint definitív megoldást. Ha azonban a reflux kezelésén való állítással a panaszai is megszűnnek, úgy elkerülhető az operáció.

Kérdés: 2015. szeptember 03., 12:02; Megválaszolva: 2015. szeptember 03., 12:33
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Tüszős mandulagyulladás
Mi lehet a baj?
Duzzadt nyirokcsomó
Mandulagyulladás
mandulagyulladás