Mandulagyulladás?

Kedves DoktorNő! 2 hete tüszős mandulgyulladást kaptam.2 napra rá már szedtem az Ospamax 1000 mg-os antibiotikumot napi 2-szer 1-et írt fel az orvosom.2 nap mulva lement a lázam.Úgy tűnt teljesen rendbe jött rózsaszín színű és nem volt rajta semmi elváltozás. Most megjelent rajta egy kis fehér folt egy helyen, nem nagyobbak a nyirokcsomók és nem fáj a nyelés sem, valamint nincs lázam sem, de mi lehet ez a folt? Gargalizálok sós vízzel és sok folyadékot is iszok az orvosom tanácsára, de azt mondta nem a mandulám gyulladt be.Nem látta, csak telefonon sikerült elérnem. Most kapar a torkom és emiatt kicsit köhögök is. Azt mondta az utolsó kontollon, hogy a garatív piros.Valamint nagyon félek az esetleges szövődményektől, mennyire kell tartanom tőle? Ön szerint mi lehet ez? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza mandulagyulladás témában

Tisztelt Levélíró!

Lett egy tüszős mandulagyulladása, amit orvosa a szakmai szabályok szerint kezelt és szépen meggyógyult.

Ez a kis fehéres folt valószínűleg detritusz, ami általában az idült garatmandula gyulladás jele / mint ahogy a vérbővebb garatív is /.

A detritusz a mandula járataiban összegyűlt - már nem aktív - baktériumokból, fehérvérsejtekből áll. Elég gyakori, de az emberek általában nem nézegetik a torkukat, ezért nem látják. Akkor van csak jelentősége, ha nagy izület gyulladása, vagy sérülése nem gyógyul és ún. gócvizsgálatot kérnek. Ha a garatmandulát megnyomjuk és fehéres, rizsszemnyi csomók nyomhatók ki, akkor az góc pozitív eset. Ilyenkor mandulaműtét jöhet szóba, mert nincs más gyógymód / sem bakteriológiai tenyésztés, sem célzott antibiotikus kezelés /.

Bár még az is lehet, hogy a tüszős mandulagyulladás után ott maradt egy kis betokolódott, ún. retenciós tüsző.

Mindenesetre azt javaslom, hogy ne vizsgálgassa a torkát, ne figyeljen folyamatosan a nyakára, a nyelésre, mert egy megfázás, egy gyulladás nem dráma.

ég pánikbetegséggel élő embernek sem kell rettegésben és bizonytalanságban élnie. El sem tudom képzelni, hogy egy síma mandulagyulladás mely esetleges szövődményétől retteg?

Ha beengedi a félelmet a mindennapjaiba, ha egy kis gyulladás, vagy félelem, rákoncentrálás miatti torok kaparás ennyire foglalkoztatja, akkor érdemes volna relaxációs technikán gondolkodni, hogy a szorongása ne állandósuljon.

A sós vizes gargalizálással tulajdonképp lemossuk a nyálkahártyát, de lehet gargalizálni kamillateával is / néha kicsit szárít, de gyulladáscsökkentő /, vagy Glycosept-tel, Phlogosol-lal / ezek a legrégebbi torokfertőtlenítő oldatok és pillanatnyilag a legolcsóbban /

jobbulást kívánok

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. augusztus 23., 08:58; Megválaszolva: 2015. augusztus 23., 15:58
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Tüszős mandulagyulladás
Mi lehet a baj?
Duzzadt nyirokcsomó
Mandulagyulladás
mandulagyulladás