Ilyen esetben mi a teendő?

Tisztelt Doktornő! Egy fél éve kezdett el fájni a torkom, mellette pedig éreztem még, hogy állandóan csorog le a váladék az orromból a garatba, meg reggelenként eldugult az orrom. Először 1-2 hetenként, majd utána állandóan nyílalt a torkomba a fájdalom. Miután elment FOG-ra, ott különböző vizsgálatokra küldött el, hogy fényt derítsünk rá mi is a gond. Az allergia vizsgálatom negatív. Nyelési röntgen is negatív, majd pedig a bakteriális tenyésztés is negatív lett. Garat és orrmandulán nincs. Első hely, ahová elküldött a FOG, az a tüdőgyógyász volt, ahol a mellkas CT eredményem megint csak negatív lett. Egy átlagos vérkép alapján minden rendben van velem. Majd ezután már egy valamire tudott gyanakodni, az pedig a gyomorsav visszafolyása. Így elküldött gasztroenterológiára, ahol volt egy gyomortükrözésem, ami alapján kiderült, hogy refluxom van, nyelőcsőgyulladással. Egy hónapja szedem a refluxra a protonpumpa gátlót (Emozul 40mg) , 2 antibiotikummal (Klacid 500mg, Ospamox 1000mg) együtt, de még nem érzek javulást a torkomban, mert amint elkezdek beszélni, megint elkezd fájni. Meg van úgy, amikor azt érzem, hogy kivan száradva a torkom. Még Salvus vízzel szoktam inhalálni, de változást nem érzek. Kamilla teát is szoktam fogyasztani. Lehetséges, hogy a reflux miatt kialakultak különböző gyulladások? Mert más gyógyszert nem szedek a refluxra, amelyeket leírtam. Doktornő mit tudna ajánlani ilyen esetben, vagyis milyen gyógyszert kellene szednem, hogy mihamarabb elmúljon a torokfájás, meg a garatcsorgás, ha vényköteles a gyógyszer, akkor is feltudom íratni. Csak lassan itt az iskola, így pedig szeretnék mihamarabb meggyógyulni. Az allergiás rhinitisre pedig nem kaptam gyógyszert, arra mit ajánlana doktornő? Meg még egy kérdésem lenne, hogy mennyi időbe telik mire a fájdalom megszűnik? Csatoltam egy képet is a diagnózisról. Előre is köszönöm a válaszát, és elnézést, ha egy kissé regényszerűen fogalmaztam.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza Ilyen esetben mi a teendő témában

Kedves Kérdező!

A leírtakat inkább kellemetlennek tartom, mint jelentős betegségnek. Először az orr-garatváladékról: A nyálkahártya neve is mutatja: nyálkával borított hám, azaz nedvesnek kell lennie. Kb. 2 ml váladék csorog le az orr hátuljából a garatfalon, ezt nem vesszük észre. Ha több, vagy sűrűbb, ezt észleljük.

Az allergiáról: azt írja, allergiás rhinitisze van és nem kapott rá gyógyszer. Allergia tesztje negatív. / ettől még lehet allergiás, kb 30 %-ban nem tudjuk teszttel, vérképpel bizonyítani az allergiát, bár tünetek alapján valószínűsíthető /

Mellkas CT: fogalmam sincs, miért készült CT, miért nem mellkas röntgen. De legalább tudjuk, hogy negatív.

Reflux: elég gyakori. Megtükrözték és találtak a nyelőcső falában kis gyulladást, ez majd el fog múlni. Szorgalmasan és folyamatosan kell szedni a PPI-t, az antibiotikumot Helicobacter pylori eradicatio céljából kapta, ez egy kúra.

Azt írja, néha kiszárad a torka / ezért sokszor kell inni / néha meg túl sok váladék folyik le.

Ha reggelre dugul el az orr, elvileg lehet pl. poratka allergia is.

A torokfájás / mivel klinikailag semmi eltérés nem látszott / lehet a szárazabb nyálkahártya miatt, elvileg lehet atípusos reflux tünet is. De biztos vagyok abban, hogy közel sem olyan drámai, mint ahogy ezt megéli!

Látatlanban a következőt tanácsolom:

1., A torokpanasszal kicsit kevesebbet kellene foglalkozni. lehet Isla cassis torokpasztillát és / vagy Mucoangin szopogatós tablettát kipróbálni, sokszor valóban használnak.

2., A reggeli orrdugulás miatt lefekvéskor Prevalin allergia orrgélt fújjon be mindkét orrfélbe / erős felrázás után /, ez 6 órára " védelmet" nyújt az allergiát okozó anyaggal szemben.

3., Torokfájdalom miatt - ha az valóban annyira elviselhetetlen - szedhetne gyulladáscsökkentőt, de ebben az esetben a PPI-t meg szoktuk duplázni, ha valóban gyulladt a nyelőcső. Ezért inkább azt javaslom, próbáljon meg napi rx1 Zaldiart bevenni.

4., Azt nem értem, miért nem arckoponya CT készült / hogy a rostasejteket megnézhessék /, miért mellkas CT. Ha készülne arckoponya CT, érdemes lenne Cone Beam CT-re menni, az kevesebb sugárterhelést jelent.

Tehát valószínűleg allergiás jellegű melléküreg panaszai vanna, egy kis reflux betegség és egy nagy aggódalom a torka miatt.

Jobbulást kívánok

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. augusztus 04., 16:15; Megválaszolva: 2015. augusztus 07., 08:23
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Gyomortükrözés utáni nyelési...
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?
Fülcsengés, füldugulás