nyelõcsõbeszēd

Kedves Doktor ùr! Ērdeklõdni szeretnēk, hogy akinek kiveszik a gēgējēt, ēs a hangkēpzēshez azt a lehetõsēget vālasztja, hogy nyelõcsõbeszēd, annak is betesznek hangprotēzist vagy nem? Vālaszāt elõre is kōszōnōm! Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza gégetumor témában

Tisztelt Hölgyem!

A hangprotézis egy kis nyílást képez a légcsőből az algaratba, így a kanül befogásával képes a beteg beszélni. A nyelőcsőbeszéd esetén pedig a beteg levegőt nyel, azt "fölböfögve" képez hangot a kanül befogása nélkül. Elvben lehetséges hangprotézissel együtt is az utóbbi manőver, de az esetleges komplikációk (félrenyelés, sebfertőzés) miatt nem szokás a nyelőcsőbeszéd esetén a műgégét beépíteni.

Kérdés: 2015. augusztus 02., 23:26; Megválaszolva: 2015. augusztus 03., 07:18
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülfájás__
Gyomortükrözés utáni nyelési...
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?