Visszatérő torok probléma

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Problémám január elején kezdődött. Egyik délután a gégémben idegentest szerű érzésem lett. Másnap megfáztam, begyulladt a torkom, közben ez az érzés is megmaradt, maga a megfázás elég nehezen múlt el. 3 hét múlva elmentem fül orr gégészeti szakrendelésre ahol alsó garatgyulladást állapítottak meg. Antibiotikumot kaptam rá, de 1 hét múlva visszamentem, mert ez az idegentest érzés nem múlt el. Ambulanciára küldtek ahol az orromon és a szájüregen keresztül végeztek endoszkópos vizsgálatot, ami negatív lett, mindössze annyit állapított meg az orvos, hogy a nylevgyöki mandulák nagyok ami lehet valamikor fertőzés következménye, valószínű ez okozza ezt a problámát. labort, és pajzsmirigy UH-t kért, mind a két vizsgálat negatív volt. Majd nyelési röntgenre küóldött, ami szintén negatív lett. Időközben panaszaim csökkentek, illetve újabb torokgyulladás esetén felerősödtek, majd annak elmúltával ismét csökkentek. Néha néha észrevettem, de nem volt jellemző. Most 1 hónapja megint erőteljesebben érzem, fájt a torkom is, volt hogy úgy ébredtem, hogy fáj, majd napközben elmúlt. A gégében, annak is az alsó részében újra éreztem ezt az idegentest érzést, de inkább két oldalt a gége mellett szorító érzésként volt jellemzőbb. Aztán ha ott nem éreztem, akkor éreztem a nyirokcsomók környékén (ami egy picit talán nagyobb) , vagy az áll és a torok közötti nyaki lágy részben, mindkét fültőben néha. Aztán máshol. Soha nem egy meghatározott helyen. Inkább szorítóbb érzés ez most, mint idegentest érzés. A nyakon változik hol itt, hol ott érzem. Háziorvos vérbő garatot állapított meg, és antibiotikumot írt fel, de nem igazán javult. Kérdezni szeretném, hogy nem lehet az, hogy amikro a panaszaim elkezdődtek még januárban, akkor ott megragadt valamilyen baktérium, esetlegesen gomba amit ezek az antibiotikumok nem írtottak ki? A felsorolt vizsgálatokon voltam, de tenyésztésre torokváladékot nem küldött az orvos, ő rögtön azt mondta, hogy a megnagyobbodott nylevgyöki tonsillák okozzák ezt az érzést. De akkor mitől gyullad be, és lesz vérbő a torkom időközönként? Vagy annak ellenére, hogy az orvos nem látott semmi kórosat még lehet rosszabbra is gondolni? Manduláim nincsenek, lázam nem volt, fogyni nem fogytam, köhögni nem köhögök, nyelési problémám nincs. Hétfőre van időpontom kontrollra, és már ideges vagyok. Köszönöm ha válaszol

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza idegentest érzet témában

Tisztelt Uram!

A nyelvgyöki mandulák nyirokcsomó jellegű szervek, megnagyobbodásuk lehet bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés, de fizikai kémiai ártalom (kiszáradás, reflux stb) következménye is. Ezek közül az antibiotikum csak a bakteriális eredetű bajt gyógyítja.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a panaszok csak műtéttel (pl a nyelvgyök RF elektrokauteres redukciója) csökkenthetőek.

Kérdés: 2015. július 07., 09:43; Megválaszolva: 2015. július 08., 12:47
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés