Bell arcideggyulladástól lehet fülzúgásom

Tisztelt Gerencsér Emőke Dr nő! Volt három éve egy bell féle arcidegbénulásom egész jól rendbe jött, de Fülzugásom van két éve, volt több mr belső fül vizsgálat ami negativ lett, koponya mr is három, az is negativ. Szedtem northrpilt, betahistint nem használtak. Mióta ez van reggelente nagyon kotyagosan ébredek leverten, függetlenül attól mikor feküdtem le. Végül nemrégen május 5 én elmentem egy BERA vizsgálatra aminek ez lett az erdménye: Diag: BERA vizsgálatkor 90 dB nHL- mko. normális, szimmetrikus latenciaidők regisztrálhatók. A vizsgálatot 70 dB nHL-n végezve az V-s hullám latenciája mko. szimmetrikusan az elfogadhatóság határán van, egyebekben mko. normális, szimmetrikus latenciaidők regisztrálhatóak. Azt szeretném kérdezni mi erről a véleménye a diAGNÓZISRÓL ILLETTVE KEZELHETŐ E VAGY GYOGYITHATÓ -E illetve van -e ennek köze a halloidegekhez vagy azok károsodásához? NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM! Tisztelettel Kuti Csaba

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza facial paresis, fülzúgás témában

Tisztelt Uram! Kedves Csaba!

Hálásan köszönöm megtisztelő bizalmát, de sajnos nem tudok Önnek sem megoldást, sem megnyugtató választ, sem terápiát javasolni.

Önnek 2 olyan kórképpel kellett találkozni / Bell parézis és fülzúgás / amelyek oka jelenleg még ismeretlen. Ezért oki kezelésük sincs.

Alaposan kivizsgálták.Egyetlen belsőfül MR is elegendő lett volna, Önnél többször megismételték. Mint ahogy a koponya MR-t is. BERA vizsgálattal sem találtak okot.

Sajnos azt kell mondanom, hogy nem látom értelmét további " luxus vizsgálatoknak", hisz ezek nem hozhatnak eredményt. Mint írtam, az ok a legtöbb esetben kideríthetetlen.

A Bell féle parézis azt jelenti, hogy az arcidegbénulás okát nem ismerjük. Ha ritkán megtalálják az okot, ez a fenti vizsgálatokkal történik. Ilyenek: agydaganat, középfül-csecsnyúlvány gyulladás, koponyaalapi- vagy halántékcsonti törés, fültőmirigy gyulladás. De lehet Hűlés, vírus fertőzés / mumpsz, ajakherpesz, övsömör, kullancs csípés is / anyagcserezavar / diabetesz, pajzsmirigy alulműködés / SM, érelváltozás, vesebetegség, influenza, hideg, huzat.

Az arcideg lefutásának nagy szakaszán csont csatornában fut és ha bármi miatt megduzzad, akkor összenyomódik / mert a csontban nem tud tágulni / - és ilyenkor a vérellátása is lecsökken. A belső hangvezető csatornában halad egy szakaszon a hallóideggel együtt.

MR-rel kizárják azokat a folyamatokat / döntően az itt fejlődő daganatot /, amelyek bénuláshoz vezethetnek.

Önnél ilyen nem áll fent, a bénulás is rendeződött, Mint ahogy az arcideg bénult betegek többségénél ez meg is történik.

Mindezekért adhatnak szteroidot, acyclivort, B-vitaminokat, keringés javítókat, nsaid-ot. Ezek mind próbálkozások. Ha vírus eredetre gondolunk, acyclovirt adunk, ha vérellátás csökkenésére gondolunk, keringésjavítót adunk.

A lényeg: gondolunk valamire, de nem bizonyítható, azaz próbálkozunk.

A hang a csiga szőrsejtjeiben alakul át mechanikus rezgésből elektromos jellé. Majd innen fut az agyba, de lefutása során sokszor átkapcsolódik. A fül és az agykéreg között 15 kritikus hely van, amelynek az izgalma fülzúgást képes okozni és fenntartani.

Nagyon sokszor a fülzúgást okozó impulzus már rég nem áll fent, de a folyamat " öngerjesztővé válik ", azaz a rég volt, de már rég megszűnt kiváltó ok hiányában is megmarad és ez az öngerjesztő impulzus tartja fent a fülzúgást.

Tehát semmiféle további vizsgálatot nem tudok ajánlani Önnek azért, mert orvosilag feleslegesek. Viszont minden felesleges vizsgálat felébreszti Önben a reményt arra: hátha megtalálják az okot. Amit nem fognak meglelni.

Azt is tudnia kell, hogy a kialakult fülzúgás fenntartásában a stressznek is van szerepe.

A nootropilt keringés támogatásként kapta, a betahistin hatóanyagú tablettát pedig a fülzúgás miatt, mint az egyik legismertebb keringés javítót a fülben.

Összefoglalva:

Sem a Bell parézisnek, sem a fülzúgásnak az okát nem fogják megtalálni.

Az elvégzett vizsgálatokkal - szerencsére - azt bizonyították, hogy MI NEM ÁLLHAT a háttérben / pl. agydaganat, ami nagyon ritka /

A tapasztalatnak megfelelő gyógyszeres kezelést megkapta.

Tehát a panaszainak oki kezelése nincs.

Az Ön hallóidege nem károsodott, hisz a hallása jó.

Valahol a hallóideg lefutásában keletkezik egy izgalmi hatás, amit Ön fülzúgásként él meg.

Én azt gondolom, nem ártana tovább szednie a nootropilt és a betahistint, ezzel a célterület érellátását optimalizálja.

Esetleg be lehetne emelni a kezelésébe pl. Valeriana relax kapszulát, folyamatosan szedve lefekvés előtt 2 szemet.Ez részben biztosítana enyhe relaxációt és pihentetőbb alvást. De mivel kizárólagosan gyógynövények hatóanyagaiból áll, a hatása folyamatos 3 heti szedés után alakul ki.

Az elmúlt arcideg bénulásnak és a folyamatos fülzúgásnak nincs oki összefüggése a kótyagos ébredéssel és a pihentető alvás hiányával. Ennek pszichés oka van.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. június 09., 17:10; Megválaszolva: 2015. június 09., 22:10
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg gyulladás, fülzúgás
Tisztelt doktor úr vagy doktornő! Hetek óta fáj a fejem (halánték, szorító érzés) és január 13 óta zúg a fülem. A fülzúgás kapcsán...
Belső fül betegség?
Idegen test érzet a torokba
Ciszta vagy sem?
Üdvözlöm Dr.Zarán Rajmund! A kérdésem az lenne,hogy az elmúlt év folyamán és most is 2-3 alkalommal történt velem olyan,hogy orrfújás után...
UH lelet kiértékelés
Tisztelt Doktor Úr! A mellékelt Ultrahang lelet alapján szeretném kérdezni, hogy Ön milyen további vizsgálatokat, vagy teendőket, kezelést látna...