mandulaműtét szövődmény

Kedves Doktorúr! Ez év januárjában elkaptam egy makacs felsőlégúti gyulladást, amitől nem tudtam szabadulni, garatról sárgás váladék jött (a lágyszájpadlás-orrmandula felől) , több féle antibiotikumot is szedtem, cefzil, dalacin c-300mg, valamint Levofloxacin 500mg.Krónikus mandulagyulladást állapítottak meg, mert hegesen fixált, és az antibiotikum kúrák előtt és után folyékony genny jött nyomásra a mandulákból.Halántéktáji-fejtetői, orrnyereg bal szem gödör fájdalmaim voltak, a labor értékeim az antistreptol valamint a reuma faktor negatív volt (garatleoltás, orr endoskópia valamint arcüreg ct sem készült) .Körülbelül egy hónapja megműtöttek, helyi érzéstelenítésel, manduláim krónikusan gennyesen lettek kivéve, műtét után sem intravénásan sem máshogyan nem kaptam antibiotikumot, csak fájdalomcsillapítókat.Kb öt nap múlva haza engedtek, amikor is felső légútból is valamint alsó légútból is csúnya sárgás dolgokat köhögtem ki ami szintén vagy egy hétig eltartott, füleim is érzékenyek lettek az éles hangokra, valamint azóta az egyik mintha dugulna időszakosan, ezzel egy időben mindkét térdem elkezdett recsegni fájni (megjegyzem előtte semmilyen ízületi fájdalmam nem volt és semmim nem recsegett) . A műtéti seb szépen begyógyult, műtét óta folyamatos hőemelkedéseim vannak 37.2-37.6 lassan egy hónapja.Pár napja kiküldték postán a szövettant ami Mikroszkópos szövettani vizsgálat "Tonsillitis chronica follicularis Actinomycosis" Kérdésem az lenne, hogy ez a sugárgomba (actinomycosis) szóródhatott e a vérembe műtét közben, valamint milyen antibiotikum-gyógyszer lenne rá hatásos, a doktornő szerint, teljesen tanácstalan vagyok az operatőr nem igazán kommunikatív, mert, hogy seb begyógyult szépen. A műtét előtt a testhőmérsékletem mindig 36.6 fok volt most pedig 37.2-37.6, fogászati gócszűrés is megtörtént negatív eredménnyel. actinomycosis ellen milyen szereket szoktak bevetni ami hatásos lenne? Megtisztelő válaszát előrei is köszönöm: András

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza góc témában

Tisztelt Uram!

Az actinomyces általában mellékleletként szokott a mandulák szövettani vizsgálatában előfordulni. Évtizedek óta kutatják kóroki szerepét a krónikus mandulagyulladásban, de minden vizsgálat arra utal, hogy nincs összefüggés. Mivel leletet nem, csak beteget gyógyítunk, így a leletek a panaszokkal összefüggésben értékelendőek. Ezen esetben sincs a sugárgombára jellemző deszkakemény beszűrődése az arcán a leírása szerint, így én ezt nem kezelném. Krónikus mandulagyulladás esetén akkor meggondolandó egyébként a műtéthez atb-t adni, ha az AST (ASO) magas, ez önnél nem volt. Tehát én sem adtam volna.

A hőemelkedés hátterében gégészeti területről még arcüreggyulladás jönne szóba, de ezt a leírásból nem tudom sem igazolni, sem kizárni.

Érdemes lenne olyan orvost keresnie, akivel együtt tud működni hosszabb távon akár, mert leveléből leginkább is az elégedetlenség érződik, így viszont nehéz a jó kooperáció, ami mind az ön, mind orvosának érdeke a gyógyítási/gyógyulási folyamatban.

Kérdés: 2015. május 16., 12:48; Megválaszolva: 2015. május 16., 14:06
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Hólyagos garat
Keletkezett dudor beazonosítása, oka
Alvás probléma
Gombóc érzés
Hallás csökkenés, orrdugulás