Nyirokcsomó v.

Dohányzom is meg néha 1 hónapban egyszer iszom. Ha leállok a cigiről örökre akkor elmúlik majd nekem az a 2 csík? meg esetleg ezeket a gombás lepedéket valamivel tudom kezelni? Ha esetleg valami rák lenne ez, akkor párosul hozzá fáradtság? _Mert egyébként testépítek és nem tapasztaltam nagy, mennyiségű fogyást. Várom válaszát. Tisztelettel Zsolt.

Dr. Zaránd Rajmund válasza leukoplákia témában

Tisztelt Uram!, Mint előző kérdésére is írtam, a kép alapján több lehetőség is fölmerül a fehér hámelváltozás hátterében. A "rák" nem, maximum leukoplákia, ami rákelőző állapot, komolyan kell venni, de a diagnózishoz klinikai vizsgálat, mikrobiológiai, illetve szövettani, mintavétel szükséges. Annyi bizonyos, hogy a dohányzás egyik esetben sem tesz jót, mindenképpen elhagyni javasolom. Egyébként a testépítéssel fogyasztott szokatlanul magas fehérjetartalmú műtáplálék is fölmerülhet a kiváltó okok között, ha a hagyományosan látott lehetőségek kizárhatóak. Gombás fertőzés csecsemő- és idős korban, valamint sugárkezelés után gyakori, de ha mégis gombás eredetű, azt helyileg érdemes kezelni, pl. Corsodyl vagy egyéb öblögető szerrel.

Megválaszolva: 2014. december 23.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Hová fordulhatnék? leukoplakia
Tisztelt Doktor! Hónapok óta fáj, ég a szám és a nyelvem. Fül orr gégészeten voltam, ahol megállapították, hogy kezdődő leucoplachias elváltozásom van,...
Leukoplákia
kedves doktor! (ur, nö!) már hat éve leukoplákiát diagnosztizáltak nálam, 3havonta járok controlra a kévetkezö kb 1 honap mulva esedékes amire fris labor...
Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Garat/mandula panaszok kellemetlen...
Tisztelt Doktor Úr! Egy vissza-visszatérő problémával küzdök. Enyhe torokkaparás, mandulák pirosodása és vele társuló kellemetlen lehelet (ami néha erősebb...
Elhúzódó gyermekkori Orrmelléküreg...
Kedves Dr Úr/Nő! Gyermekem, December 11-én orrdugulásra panaszkodott, majd be is lázasodott (38.5), amely állapot, Dec 13-ig tartott. Fájdalma nem volt....
Mandulaműtét térdprotézis műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr! 63 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok. A góckutatás során a torokváladékban strectocoppus C került kitenyésztésre, minden más...