staphylococcus aureus - torokváladékban

Tisztelt Doktor úr, nyáron (tehát fél éve) jelentkezett torokfájás nálam. (kigyógyítatlan téli megfázásra gondoltam) Emellett rendszertelenül nyaki, tarkótáji tompa fájdalom is jelentkezett. Akkor vettek torokváladékot, azóta 2x, mindkétszer negatív volt. Láthatóan a mandulák duzzadtak, a nyelvem fehéres. A hetekben (december) ismételten jelentkezett a gyulladásszerű tünet. A levett lelet "staphylococcus aureus" - sok telep megállapítással élt. Egyéb más érték nem szerepelt a lapon. Emellett amit érzek, hogy a nyelvem hátsó részén bal oldalon érdesebb, s onnan érzek tompa fájdalmat. Két ponton pedig vörösebb és s kis kitüremkedés is van. Ezek lehet nem kapcsolhatók a fentiekhez, viszont nem szokványosak. Eddig háromszor voltam fül-orr gégészeten, nem sok eredménnyel. Legutóbb az orvos (a pozitív lelet után) refluxot mondott, s Moxibiot filmtablettát írt fel. Érzésem szerint nem ez a problémám. Mit tudna javasolni? Milyen szakterületi irányba induljak el? Esetlegesen a megtalált baktériumot milyen gyógyszerrel oldhatom meg? A hátsó nyelvi elváltozást esetleg megnézze egy szájsebész, vagy ha nem ő, milyen szakterületet javasol? Esetlegesen okozhatja-e a panaszaimat a gyulladt mandula, amely így állandó tenyészet a szervezetemben, s esetlegesen további gyulladásokat is okozhat máshol? Előre is köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza tonsillitis témában

Tisztelt Uram!

A szakma nem egységes a S. aureus szájflórabeli megítélésében. Bizonyos nézet szerint a normál flóra része, mások patogénnek tartják. Ha van mikrobiológiai lelet, akkor baktérium rezisztencia is. Amennyiben kezelni akarjuk, úgy célzottan érdemes antibiotikumot választani.

Ha a panasz és a mikrobiológiai lelet összefügg és hosszasan fönnáll, akkor 30 éves korban gyakran a mandulaműtét a végleges megoldás.

A nyelvgyökön lévő "kitüremkedések" legnagyobb valószínűséggel ízlelőbimbók (papilla circumvallata) , de kérdezzen meg erről fül-orr-gégészt nyugodtan élőben.

Kérdés: 2014. december 17., 20:26; Megválaszolva: 2014. december 17., 21:50
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandulagyulladás utáni állapot
Kedves Doktor Úr! Olyan panasszal fordulok önhöz hogy a torkom 2havonta tűszös. Eddig a házi orvostól mindig kaptam antibiotikumot aztán elmúlt és...
Nyaki ultrahang
Tisztelt Doktor Úr! Nyaki ultrahang vizsgálati leletem alapján " A nyakon és a mandula körül több különböző nagyságú reaktív nyirokcsomó...
Krónikus mandulagyulladás
Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm a válaszát. Még ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: Milyen vizsgálatokra van szükség van ahhoz hogy...
Fülfájás__
Gyomortükrözés utáni nyelési...