nyelvcsapról kérdés

Tisztelt doktor úr! 3éves unokám csecsemőkorában a szó szoros értelmében majdnem éhen halt, mert ha sírt az ételért, pár nyelés után öklendezett és abbahagyta. Több kórházban volt, az okot nem tudták megállapítani, a végén már éjszakánként infúziót kapott. Sok kisérletezés után lassan elfogadta a tápszert, később az ételt és mára már jól eszik, de még mindig az átlagnál kisebbre kell vágni a falatkáit, ha nem olyan, hogy harapja, mert öklendezik. A kérdésem az, hogy egy rendellenes nyelvcsap okozhatta-e a problémát és később lehet-e belőle gondja? A helyzet az, hogy soha nem néztem még a torkába, de ma sikerült..csak úgy jött az ötlet és szépen nyitotta is a száját. Nem hasadt nyelvcsapja van mint nekem, hanem elképedésemre gyakorlatilag hurok alakú. Azaz a valószínűleg hosszabb nyelvcsap, jobbra hajlik, ott rögzül, tehát egy szabályos hurkot képez. Ami engem illet, csak itt a neten néztem utána, hogy ez milyen gyakori és milyen dolog, s azt olvastam, hogy rejtett szájpadhasadékhoz is kapcsolódhat (plusz lenőtt nyelvvel születtem, de azt "felvágták"), de gondolom 1952-ben ezzel nem foglalkoztak még. Viszont most ideges lettem, mert unokám összes leletét olvastam és nem esik szó róla az evési nehézségeivel kapcsolatban sem. Az biztos, hogy a rendellenes nyelvcsap nálam öröklött, mert egyik nagymamám, a fia, azaz apám és én vagyok érintett, felsoroltak ellenkező testvérénél nem jelentkezett, nekem meg csak lányaim születtek. Az unokám is kislány. Nagyon köszönöm, ha válaszol.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza a nyelvcsap témában

Tisztelt Asszonyom! A nyelvcsap a nyelésben nem visz komoly szerepet, nem is tudjuk a funkcióját igazából, horkolás esetén néha el is távolítjuk, de nem okoz nyelési panaszt. Azt gondolom, hogy nem itt kell keresni a dysphagia okát.

Kérdés: 2014. május 30., 20:49; Megválaszolva: 2014. június 02., 07:39
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban