Cholesteatoma MR eredmény

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi leletet kaptam ma a belső fül célzott MR vizsgálata után. Fél éve hallásjavító műtét céljából tárták fel a fülem, azonban az meghiúsult a cholesteatoma jelenléte miatt. A kisagy-hídszögletekben és a belső hallójáratokban térfoglaló folyamat nem található. A VII.-VIII. agyidegek cisternalis és intrameatalis szakaszain kóros nem látható. A labyrinthusok és a cochleák szabályosak. Bal oldali masoidalis sejtrendszer területén postoperatív állapot látható, az antrumban és Prussak-térben 2 cm átmérőjű területen szabálytalan alakú T2 hiperintenz lágyrészképlet figyelhető meg, melynek megfelelően diffúzió súlyozott haste szekvenciákon gátlás nem mutatható ki. A jobb oldali mastoidalis sejtrendszerben is megfigyelhető egy 6mm-es T2 és T1 szekvencián egyaránt hiperintenz, diffúziógátlással szintén nem rendelkező lágyrészképlet. Az agyállományban kóros képlet nem látható. A külső és belső liquorterek normális tágasságúak. Vélemény: Postoperativ állapot bal oldalon a mastoidalis sejtrendszer területén. A vizsgálat recidiv vagy residualis cholesteatomára utaló jeleket nem igazolt, a jelzett fedettség hátterében valószínűleg kis granulatios szövet, postoperativ maradvány állhat. Köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza MR lelet témában

Tisztelt Hölgyem!

Bár kérdést nem tett föl, gondolom a cholest állására kíváncsi. Egyrészt a cholesteatomát ma kétszakaszos műtéttel kötelező megoldani, tehát a második szakasz hátra van. Korrektül ott lehet megítélni a recidíva kérdését. De az mindenesetre ebből az eredményből kiolvasható, hogy az MR érzékenységi határát meghaladó szövetmaradvány nem mutatható ki.

Kérdés: 2014. május 28., 17:31; Megválaszolva: 2014. május 29., 08:54
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás