Füldugulás, fülzúgás

Másfél hónapja felső légúti megbetegedés miatt Augmentint szedtem, Nasivin orrspray-t használtam. A nátha elmúlt 10 nap alatt, de az időközben jelentkező füldugulásom nem. A háziorvos javaslatára tovább használtam az orrsprayt, ill. ciloxan cseppet kaptam. Nem javult. Fülészetre mentem, ahonnan St: kp. állású septum, Weber jobbra lat. (sic! ) Cat.tub.ac. lelettel távoztam. A sic! gondolom azért, mert bár a bal fülem dugult, mégis onnan hallottam a fejemre tett "hangvilla" zúgását, de jeleztem, nem igazán van térhallásom, bizonytalan a válaszom. Javasolva fülmelegítés, ACC600, rhinofluimucil és Levoxa felírva. Becsülettel szedtem, csináltam, nem javult. Hallásvizsgálat következett. Szöveges értékelésem nincs, amit én látok: tympanogram bal fülnél ear volume 1, 39 ml, compliance 1, 24 ml, pressure -38 daPa, Gradient 20daPa. Grafikonon kb. -40 daPA-nál 1, 5 ml-ig felugró "tüske". . Audiogram kb. 1100 Hz-nél a hallásveszteség 30 dB és 8000 Hz-nél már kb. 75 dB-nél jár. Van egy ilyen megjegyzés: T2 Noise 4000 Hz 55 dB. Időközben fülzúgás is jelentkezett, magas hangú, tücsökciripelés jellegű. Értékelő fülész szerint zúgást meg kell szokni (ezzel nem is lenne gond), a halláskárosodás viszont maradandónak látszik, zajártalom miatt alakulhatott ki. Mondtam, nátha közben hirtelen jött elő, ekkor azt mondta, 6 hónapig még van esély változásra, de ezt nem éreztem meggyőzőnek ezek után. Fülmelegítés és B-vitamin javaslattal utamra engedett, leletkiadás nélkül. Kérdésem a halláscsökkenésre irányul: ugyan másfél hónap telt el, de még szinte minden nyelésnél pattog a fülem, így van-e még esély, hogy nem maradandó a károsodás? Ha igen, mit tehetek még? Köszönöm, ha végigrágta magát az írásomon:) ui: hátha érdekes lehet, hogy régóta allergiás vagyok, de csak veszek be Aeriust, ha a bőrviszketésem már nagyon kellemetlen és felhólyagosodik a bőröm. A szénanáthás tünetekhez hozzászoktam, de esetleg rátehet egy lapáttal a fülproblémámra?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza a fülzúgás témában

Tisztelt Hölgyem! A nyomásváltozás a fülben vezetéses nagyothallást idéz elő, az idegi halláscsökkenés lehet zajártalom vagy vírusfertőzés direkt citotoxikus hatása. A vezetéses ügyek hosszú ideig javulhatnak, az idegi része pár hétig csak. A vezetéses komponenst az allergia is ronthatja, jól gondolja. Sport, agyi áramlás serkentése, csöndes környezet az idegi komponens javulását valamelyest befolyásolhatja.

Kérdés: 2014. május 14., 21:45; Megválaszolva: 2014. május 16., 10:46
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban